Κόσμος

Αποτελέσματα εκλογών Γερμανία: Τα πάνω – κάτω με τις έδρες

Τα αποτελέσματα των εκλογών στης Γερμανία, "πάγωσαν" την Ευρώπη και κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Η είσοδος της ακροδεξιάς στην γερμανική βουλή δεν είναι πια στα λόγια αλλά αποτυπώνεται με αριθμούς.

Για τα επόμενα 4 χρόνια το ακροδεξιό, φιλοναζιστικό, ξενοφοβικό κόμμα AfD θα είναι στη Βουλή με 94 βουλευτές!

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, η κατανομή των εδρών στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ) έχει ως εξής:

CDU/CSU – 246 έδρες,

FDP – 80 έδρες,

Πράσινοι – 67 έδρες,

Die Linke – 69 έδρες,

SPD – 153 έδρες,

AfD – 94 έδρες

Θα γίνει η κυβέρνηση Τζαμάϊκα;

Ποιές είναι οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των κομμάτων, τα χρώματα των οποίων σχηματίζουν τη σημαία της Τζαμάικα, διερωτάται το Spiegel.

«Η μοναδική πιθανότητα. Η τελευταία ευκαιρία. Φαίνεται ανησυχητικό. Μετά από αυτή την εκλογική βραδιά, οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι Χριστιανική Ένωση, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι βρίσκονται υπό πίεση και κυρίως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Το SPD, όπως ξεκαθάρισε, δεν προσφέρεται για συνεργασία και η Μέρκελ δεν έχει σχέδιο Β. Η λύση ονομάζεται Τζαμάικα, αλλιώς δεν υπάρχει καμία».

Η Welt εκφράζει παρόμοια άποψη και γράφει πως στη Μέρκελ δεν απομένει παρά «η Τζαμάικα».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν ταυτόχρονα υπέρ και κατά του εαυτού της – από τη μια υποστήριζε ότι η αθρόα προσέλευση των προσφύγων το 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί και από την άλλη ότι τότε είχε πράξει ορθά: μια συνταγή για απώλεια ψήφων.

Από την Κυριακή εκπροσωπούνται εφτά κόμματα στην ομοσπονδιακή βουλή. Τα κόμματα εκτός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία φαίνεται, στην πλειονότητά τους, να χάνουν την ψυχραιμία τους».

Το άλλο μεγάλο θέμα βέβαια που απασχολεί το γερμανόφωνο Τύπο είναι τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Η εφημερίδα Express της Βόννης έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κέρδισε η Χριστιανική Ένωση αλλά θριάμβευσε η Εναλλακτική για τη Γερμανία».

Με πληροφορίες από DW

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1