Κόσμος

Αριστουργήματα από μουσεία του Παρισιού… ελεύθερα στο ίντερνετ!

Εκατό χιλιάδες ψηφιακές αναπαραγωγές αριστουργημάτων τέχνης ελεύθερες στο Διαδίκτυο. Δωρεάν και χωρίς περιορισμούς. Αυτό ανακοίνωσε η Paris Musées, η οποία επιβλέπει 14 δημοτικά μουσεία στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων τα Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, Petit Palais και Catacombes de Paris.

Οι χρήστες μπορούν να “κατεβάζουν” έναν φάκελο, ο οποίος περιέχει μια υψηλής ανάλυσης (300 DPI) φωτογραφία του έργου, ντοκουμέντο με πληροφορίες για αυτό και έναν οδηγό για την καλύτερη χρήση και αναφορά των πηγών της φωτογραφίας.

Είναι πλέον ελεύθερη η ψηφιακή πρόσβαση σε αριστουργήματα πασίγνωστων καλλιτεχνών, όπως οι Ρέμπραντ, Κουρμπέ, Ντελακρουά και βαν Ντάικ, αλλά και άλλων λιγότερο γνωστών. Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το γοητευτικό πορτρέτο του εμπόρου έργων τέχνης Αμπρουάζ Βολάρ που είχε φιλοτεχνήσει το 1899 ο Σεζάν, το έργο του 1857 «Οι δεσποινίδες των οχθών του Σηκουάνα (Καλοκαίρι)» του Κουρμπέ, ή πολλές φωτογραφίες του Eugène Atget, ο οποίος με τον φωτογραφικό φακό του κατέγραψε και απαθανάτισε, παλιά, το Παρίσι.

“Το ότι κάνουμε διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα εγγυάται το ότι οι ψηφιακοί φάκελοί μας μπορούν να είναι ελεύθερα προσβάσιμοι και να επαναχρησιμοποιηθούν από τον οποιονδήποτε και από όλους, χωρίς τεχνικούς, νομικούς και οικονομικούς περιορισμούς, είτε για εμπορικό σκοπό είτε για άλλον”, διαβάζουμε στην ανακοίνωση από τη Paris Musées. Επιπλέον, στην ιστοσελίδα της, τα έργα θα περιλαμβάνονται σε εικονικές εκθέσεις για να υπογραμμιστεί η προσβασιμότητα σε αυτά και για να ενθαρρυνθούν χρήστες να τα «κατεβάσουν» και να τα επαναχρησιμοποιήσουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Την «όρεξη» του Τραμπ για τη Γροιλανδία θέλουν να κόψουν Γερμανία και Βρετανία στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάληψή της από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό του τη Γροιλανδία
Η Κούβα απαντά στις απειλές Τραμπ: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος»
«Η Κούβα είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο Κουβανός πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ
Η σημαία της Κούβας
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν: Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά» την ώρα που ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Πάνω από 500 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν - Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «εσωτερική υπόθεση του Ιράν», αλλά «θα είναι εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί με δύναμη, αν χρειαστεί»
Γυναίκα σε διαμαρτυρία υπέρ του Ιράν
Ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτικό «χτύπημα» στο Ιράν και ο Πεζεσκιάν κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ ότι «υποκινούν τους ταραξίες»
Ο Ρεζά Παχλαβί, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς «διαδόχους» του Αλί Χαμενεΐ, σε σημερινό του μήνυμα κάνει ειδική αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ