Κόσμος

Αρνείται να παραιτηθεί η Τερέζα Μέι: Δεν είμαι Τσάμπερλεν!

Το είπε το βράδυ της Πέμπτης (15.11.2018) στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα. Το επανάλαβε το πρωί της Παρασκευής, σχεδόν την ώρα που βουλευτές του κόμματός της συγκέντρωναν τις απαιτούμενες υπογραφές για να της κάνουν πρόταση μομφής. Η Τερέζα Μέι δεν το κουνάει από την πρωθυπουργία.

Είναι αποφασισμένη να πολεμήσει μέχρι τέλους. Κι αν πέσει, να πέσει μαχόμενη. Η Τερέζα Μέι, παρά τις παραιτήσεις υπουργών της, τις φωνές για παραίτηση και την πρόταση μομφής, υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τη συμφωνία που έκανε με την Ε.Ε. για το Brexit.

[read4more]

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας βρίσκεται αντιμέτωπη με ανταρσία στις τάξεις των Τόρις, του Συντηρητικού κόμματος του οποίου ηγείται σχεδόν από την ημέρα που έγινε το δημοψήφισμα, τον Ιούνιο του 2016, για το Brexit. Δεν είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Βρετανίας που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Μάλλον ούτε και η τελευταία.

Το πρωί της Παρασκευής, πριν γίνει γνωστό πως βρέθηκαν οι 48 υπογραφές που απαιτούνταν για την πρόταση μομφής, η Τερέζα Μέι έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο LBC. Και δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των ακροατών. Επανέλαβε την πρόθεσή της να παραμείνει πρωθυπουργός όταν ακροατής της έθεσε το θέμα μιας «ευπρεπούς παραίτησης».

Κυρίως αρνήθηκε πως είναι η… σύγχρονη εκδοθεί του Νέβιλ Τσάμπερλεν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας που είχε δώσει διαβεβαιώσεις πως είχε διασφαλίσει την ειρήνη με τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ, μόλις έναν χρόνο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Και αναφέρθηκε στον Τσάμπερλεν γιατί την κατηγορούν πως έχει παραδοθεί στην Ε.Ε. και πως η συμφωνία της για το Brexit είναι πολύ… light και κρατά τη χώρα δέσμια των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Όχι δεν είμαι ένας σύγχρονος Τσάμπερλεν και ο λόγος είναι ο εξής: δεν θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για πάντα σε κάτι που δεν θέλουμε», είπε στο LBC η Τερέζα Μέι. Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν εξωθήθηκε σε παραίτηση το 1940 μετά το ξέσπασμα του πολέμου και αντικαταστάθηκε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η Τερέζα Μέι ακόμα… ψάχνει τον υπουργό Brexit μετά την παραίτηση και του Ντόμινικ Ράαμπ (σ.σ. ο δεύτερος υπουργός Brexit που παραιτείται μέσα σε 4 μήνες). Η πρώτη της επιλογή ήταν ο Μάικλ Γκόουβ (υπέρμαχος του Brexit), υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνησή της. Αλλά αρνήθηκε να αλλάξει υπουργείο. Δεν θα παραιτηθεί όμως, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παλεύουν με τις διάσπαρτες εστίες στη Χίο πυροσβέστες και εναέρια μέσα - Μεγάλες καταστροφές και καταγγελίες για εμπρησμό
«Οι πολλές εστίες δείχνουν εμπρησμό», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου - Καίει ακόμα το μέτωπο στον Άγιο Γεώργιο Συκούση που κινείται προς τα Αρμόλια
Φωτιά στη Χίο
1
Έξαλλος ο Ντόναλντ Τραμπ με Ισραήλ και Ιράν για την παραβίαση της εκεχειρίας: Δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν
«Ισραήλ, μην ρίξετε αυτές τις βόμβες. Αν το κάνετε θα είναι σοβαρή παραβίαση. Γυρίστε τους πιλότους σας πίσω, τώρα!» έγραψε στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 23 δευτερόλεπτα
2
Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Βlame game Ιράν και Ισραήλ για τις πυραυλικές επιθέσεις πριν και μετά την κατάπαυση του πυρός
Η α λα Τραμπ εκεχειρία μέχρι στιγμής δεν απέδωσε τα δέοντα, ενώ Ιράν και Ισραήλ μετρούν τις πληγές του μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις
Συντρίμμια από την επίθεση στην Μπερ Σεβά