Κόσμος

Αρχαία χειρόγραφα, καμένα από τον Βεζούβιο, ίσως διαβαστούν ξανά!

Ερευνητές αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο, η οποία συνδυάζει την ισχυρή ακτινοβολία ακτίνων-Χ του συγχρότρου με την τεχνητή νοημοσύνη, αισιοδοξώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να «ξετυλίξουν» ψηφιακά εύθραυστους παπύρους της συλλογής του Ηρακλείου Καμπανίας (Herculaneum scrolls), που είχαν θαφτεί και απανθρακωθεί κατά τη φονική έκρηξη του Βεζούβιο το 79 π.Χ., η οποία κατέστρεψε τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο (Ερκουλάνουμ).

Το κείμενο δεν έχει διαβαστεί ακόμη, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Δύο πάπυροι, που έως τώρα ποτέ δεν έχουν ανοιχτεί και διατηρούνται στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, καθώς και άλλα τέσσερα τεμάχια παπύρων της αρχαίας βιβλιοθήκης του Ηρακλείου, που είχε έλθει στο φως στα μέσα του 18ου αιώνα στη διάρκεια ανασκαφών σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα, εξετάστηκαν και σαρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του συγχρότρου Diamond Light Source στην Οξφόρδη της Βρετανίας, ένα επιταχυντή σωματιδίων που παράγει φωτεινή ακτινοβολία πολλές φορές ισχυρότερη και από τον Ήλιο.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τον “Guardian”, ελπίζουν ότι, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ενός υπό ανάπτυξη νέου ειδικού αλγόριθμου μηχανικής μάθησης), θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο των παπύρων, το οποίο αναμένεται να είναι είτε ελληνικό είτε λατινικό.

Οι ψηφιακές εικόνες των παπύρων που δημιουργήθηκαν από το σύγχροτρο, θα αναλυθούν στη συνέχεια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεντάκι στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Μπρεντ Σιλς. Προς το παρόν, οι επιστήμονες «εκπαιδεύουν» τον αλγόριθμο τους για να μπορεί να διαβάσει τα γράμματα των παπύρων, μια διαδικασία που θα πάρει μήνες.

Η ομάδα του Σιλς είχε προηγουμένως «ξετυλίξει» ψηφιακά μια εβραϊκή περγαμηνή ηλικίας 1.700 ετών, που είχε βρεθεί σε μια συναγωγή στο Ισραήλ, αποκαλύπτοντας ότι περιείχε κείμενο από το Λευιτικό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS