Κόσμος

Αυξήθηκαν δραματικά οι φωτιές στην ΕΕ φέτος – 130.000 στρέμματα έχουν καεί στην Ελλάδα

Σχεδόν τετραπλάσιες εκτάσεις έχουν καταστραφεί φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από μεγάλες φωτιές σε σύγκριση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας.

Τεράστια αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφεται στην Ισπανία και τη Γαλλία. Αντίθετα, στην Ελλάδα η απόκλιση από τον μέσο όρο της περιόδου 2006-2021 είναι σαφώς πιο μικρή, παρά τον μεγάλο αριθμό εστιών που έχουν εντοπιστεί.

Στην Ελλάδα, το ευρωπαϊκό σύστημα έχει καταγράψει 33 μεγάλες πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο 15ετίας, ενώ αντίστοιχη μεταβολή καταγράφεται στη μέτρηση των καμένων εκτάσεων, οι οποίες αγγίζουν τα 130.000 στρέμματα, έναντι 61.000, σαφώς καλύτερα από τον τριπλασιασμό που διαπιστώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος για τον εντοπισμό πυρκαγιών, που βασίζεται στις δορυφορικές παρατηρήσεις της υπηρεσίας Copernicus, έως τις 23 Ιουλίου είχαν καταστραφεί περισσότερα από 5,15 εκατομμύρια στρέμματα στην ΕΕ, ενώ ο μέσος όρος της προηγούμενης δεκαετίας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ήταν 1,3 εκατ. στρέμματα και η χειρότερη επίδοση μέχρι φέτος ήταν 2,73 εκατομμύρια.

Ανάλογα είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των πυρκαγιών, καθώς τα ευρωπαϊκά δεδομένα δείχνουν πως έως το περασμένο Σάββατο είχαν παρατηρηθεί 1.946 φωτιές, ενώ ο μέσος όρος τα προηγούμενα 15 χρόνια ανέρχεται σε 520 για αυτή την περίοδο. Το Copernicus καταχωρεί μόνο σχετικά μεγάλες φωτιές, που έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 300 στρέμματα.

Η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί τον επόμενο μήνα, καθώς ο Αύγουστος είναι ιστορικά ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για την πυροπροστασία.

Οι πλέον καταστροφικές φετινές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί στην Ισπανία και τη Γαλλία. Στην ιβηρική χώρα περισσότερα από από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, έκταση σχεδόν δεκαπλάσια σε σύγκριση με την περίοδο 2006-2021. Στη Γαλλία η καταστροφή αγγίζει τα 420.000 στρέμματα, ενώ ο μέσος όρος των προηγούμενων 15 ετών είναι λιγότερα από τα 57.000 στρέμματα για το διάστημα έως τις 23 Ιουλίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - Η αριστερή ιδεολογία και τα μηνύματα μετά τον μοιραίο πυροβολισμό
Την Τρίτη ενώπιων δικαστηρίου ο 22χρονος που αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές - Η συγκατοίκηση με τρανς άτομο και ο όρκος του Ντόναλντ Τραμπ κατά των δραστών παρόμοιων περιστατικών
Τάιλερ Ρόμπινσον
Γερμανία: Υποχώρηση για το CDU του Μερτς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία – Η ακροδεξιά AfD τριπλασιάζει την εκλογική της δύναμη
Η CDU παραμένει πρώτη δύναμη αλλά με απώλειες, το SPD καταρρέει, ενώ η AfD τριπλασιάζει το ποσοστό της στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας, το οποίο αποτελεί και τη βάση του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς 1