Κόσμος

Αυξήθηκαν οι πάγοι της Ανταρκτικής

Κόντρα στις προβλέψεις, οι πάγοι της Ανταρκτικής, όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις,όπως υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες

Oι πάγοι της Ανταρκτικής παρουσίασαν τον περασμένο μήνα τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που άρχισαν οι επιστήμονες να τους παρακολουθούν και να καταγράφουν τον όγκο τους από δορυφόρους, πριν δηλαδή τριάντα χρόνια.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στην όλη ιστορία, είναι ότι ενώ φέτος αυξήθηκε η έκταση που καλύπτουν οι πάγοι στην Ανταρκτική, στο Βόρειο Πόλο καταγράφηκε νέο ρεκόρ υποχώρησής τους!

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο όγκος των πάγων της Ανταρκτικής αυξάνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε δεκαετία κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των ειδικών για τις κλιματολογικές αλλαγές και τις αιτίες που τις προκαλούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αυστραλιανού Ερευνητικού Κέντρου του Χόμπαρτ που παρακολουθεί το οικοσύστημα της Ανταρκτικής, Rob Masson, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τις κλιματολογικές αλλαγές, θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να κατανοήσουν και ερμηνεύσουν τι ακριβώς συμβαίνει με την αύξηση και μείωση των πάγων.

«Οι μέχρι τώρα προβλέψεις ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής θα μειωθούν κατά 30% μέχρι το τέλος του αιώνα δεν επαληθεύονται, αφού αντί να μειωθούν αυξάνονται» τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και από το Κέντρο του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρακολουθεί τα καιρικά φαινόμενα και τις χιονοπτώσεις στην Ανταρκτική, οι πάγοι στις 26 Σεπτεμβρίου, κάλυπταν μια επιφάνεια 19,44 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί νέο ρεκόρ, για την τελευταία τριακονταετία που καταγράφεται ο όγκος των πάγων από αεροφωτογραφίες που στέλνουν οι δορυφόροι από το διάστημα, ενώ το προηγούμενο είχε σημειωθεί το 2006 όταν η έκταση που κάλυπταν οι πάγοι της Ανταρκτικής, είχε φτάσει τα 19,39 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι αυξομειώσεις των πάγων της Ανταρκτικής ακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: Κανείς δε με έπεισε για το Ιράν, εγώ έπεισα τον εαυτό μου – Τι είπε για Γροιλανδία, Ματσάδο και Νόμπελ Ειρήνης
«Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας» είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ, ο οποίος «δεν βλέπει τον λόγο» να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης στη Μινεσότα
Ντόναλντ Τραμπ 5
Φρίκη στην Ολλανδία: Επιθέσεις, εκφοβισμοί και ομαδικοί βιασμοί σε βάρος φοιτητριών σε «κολαστήριο» κέντρο φιλοξενίας μεταναστών
Αναγκάζονταν να ζήσουν σε συγκρότημα μαζί με 125 πρόσφυγες για να «βοηθήσουν στην ενσωμάτωση» και έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Ολλανδία
12
Γερμανία: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο – Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας οδηγός
Μερικοί από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο οδηγός του λεωφορείου «ήταν ο τελευταίος που μπόρεσε να απεγκλωβιστεί, γιατί είχε σφηνωθεί»
Γερμανία
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό