Κόσμος

Αυστραλία: Χιλιάδες μωρά νυχτερίδες θύματα των δασικών πυρκαγιών

Οι δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Μετά τα κοάλα, θύματά τους πέφτουν και χιλιάδες μωρά νυχτερίδες.

Πρόκειται για μωρά νυχτερίδες του είδους “ιπτάμενων αλεπούδων” (ή πτερόποδες), που έχουν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους! Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα αφανισμού άγριας ζωής που προκλήθηκε από την σοβαρή ξηρασία και τις πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Τα φαινόμενα αυτά διατάραξαν την ικανότητα των νυχτερίδων να παράγουν γάλα για να ταΐζουν τα μικρά τους.

Click4more: Δεν τα κατάφερε ο Λιούις το κοάλα που είχε τραυματισθεί στις πυρκαγιές της Αυστραλίας

Είδος υπό εξαφάνιση, η ιπτάμενη αλεπού με το γκρι κεφάλι είναι μια από τις μεγαλύτερες νυχτερίδες στον κόσμο με ένα άνοιγμα φτερών έως και ενός μέτρου και το σώμα της καλύπτεται από σκούρο γκρι τρίχωμα που γίνεται πορτοκαλί στον λαιμό.

“Χάσαμε περίπου 90 τις τελευταίες τρεις εβδομάδες”, είπε ο Χιου Πίτι, ένας οικολόγος ο οποίος επιτηρεί μια αποικία αναπαραγωγής νυχτερίδων, η οποία κάθε χρόνο σχηματίζεται από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο στην πόλη Μπέγκα της ανατολικής ακτής.

“Τα μικρά έχουν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους που δεν βρίσκουν αρκετή τροφή για να παράξουν γάλα”, εξήγησε, προσθέτοντας ότι “η ξηρασία έχει προκαλέσει τις ελλείψεις τροφής, που στη συνέχεια οξύνθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών. Αυτό τις ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα μωρά ιπτάμενες αλεπούδες. Τα βρήκαμε στο έδαφος κάτω από τα δέντρα στο πάρκο”.

australia fire

Οι δασικές πυρκαγιές εξολόθρευσαν σχεδόν τον μισό πληθυσμό των κοάλα σε έναν παράκτιο βιότοπό τους στη Νέα Νότια Ουαλία, ενώ απανθράκωσε περίπου δέκα εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής και δασικής γης, στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους από τον Νοέμβριο και κατέστρεψε πάνω από 400 σπίτια.

Ο πληθυσμός ιπτάμενων αλεπούδων της Αυστραλίας κυμαίνεται από περίπου 450.000 ως 650.000 άτομα, εκτιμά η κυβέρνηση.

Βορειότερα της Μπέγκα βρίσκεται το Μπέιτμαν Μπέι, όπου οι παρατηρητές έχουν καταγράψει 100 θανάτους, ενώ στη γειτονική περιοχή Σόαλχεϊβεν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.900 νεκρές νυχτερίδες.

Οι νυχτερίδες είναι νυχτερινοί επικονιαστές, σημαντικοί για την προστασία του δάσους, σημειώνει η Τζανίν Ντέιβις, αξιωματούχος της κλινικής και καταφυγίου νυχτερίδων της Σόαλχεϊβεν, που επιβεβαίωσε τους 1.900 θανάτους.

Η μείωση στον αριθμό των νυχτερίδων θα επηρεάσει “όλα τα άλλα ζώα που εξαρτώνται από τα δένδρα που επικονιάζουν–παπαγάλους, διδέλφηδες, κοάλα”, προσθέτει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS