Κόσμος

Αυστρία: «Ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση με μαχαίρι» η χθεσινή δολοφονία 14χρονου από 23χρονο Σύρο

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο 23χρονος Σύρος φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ», ενώ είχε δώσει όρκο πίστης στο «Ισλαμικό Κράτος»

Ως «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση με διασύνδεση προς το “Ισλαμικό Κράτος”» περιέγραψε η κυβέρνηση της Αυστρίας, την χθεσινή (15.02.2025) επίθεση με μαχαίρι ενός 23χρονου Σύρου εναντίον περαστικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένας 14χρονος να χάσει τη ζωή του και να τραυματιστούν ακόμη πέντε άτομα.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ, η επίθεση στην πόλη Φίλαχ της Καρινθίας, ήταν η δεύτερη πιο αιματηρή ισλαμιστικού υπόβαθρου τρομοκρατική ενέργεια στην Αυστρία, μετά την επίθεση ενόπλου στην Βιέννη το 2020, με 4 νεκρούς και 23 τραυματίες.

Ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο 23χρονος Σύρος φώναζε «Αλαχού Ακμπάρ» και αργότερα ομολόγησε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω διαδικτύου, ενώ είχε δώσει όρκο πίστης στο «Ισλαμικό Κράτος». Βρισκόταν πάντως νομίμως στην Αυστρία, με άδεια παραμονής, διευκρίνισε ο υπουργός.

Ο κ. Κάρνερ ανακοίνωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν «μαζικές χωρίς αφορμή εξακριβώσεις στοιχείων και έρευνες».

Ο πρωθυπουργός της Καρινθίας Πέτερ Κάιζερ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος και την συμπαράστασή του στους τραυματίες και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον 42χρονο Σύρο διανομέα, ο οποίος βρέθηκε μπροστά στην επίθεση και χτύπησε με το αυτοκίνητό του τον δράστη προκειμένου να τον εμποδίσει.

«Αυτό δείχνει πόσο κοντά βρίσκεται το κακό, το τρομοκρατικό, με το ανθρωπιστικό και το γενναίο σε μια εθνικότητα», δήλωσε και κάλεσε την κοινωνία να διατηρήσει «σε αυτές τις δύσκολες εποχές» την συνοχή της.

Ο δήμαρχος του Φίλαχ Γκίντεε Άλμπελ έκανε λόγο για «μαχαιριά στην καρδιά» και ζήτησε «σαφείς συνέπειες». «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι. Καταδίκη, φυλάκιση και απέλαση», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο βρέθηκαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής και άδηφαν κεριά και λουλούδια στη μνήμη του άτυχου 14χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή από τις μαχαιριές του 23χρονου.

austria villach reut

austria villach apress

austria villach apress

Σύμφωνα με την επικεφαλής της αστυνομίας του κρατιδίου Μιχαέλα Κολβάις, η παρέμβαση του διανομέα υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην αποτροπή μεγαλύτερης έκτασης επίθεσης.

«Τον εμπόδισε να φτάσει σε περισσότερους ανθρώπους με κίνδυνο της ζωής του», δήλωσε η αστυνομικός, η οποία ανέφερε ακόμη ότι ο δράστης είχε υπολογίσει ότι θα τον πυροβολούσαν οι αστυνομικοί και θα τον σκότωναν επιτόπου.

REUTERS

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ο 23χρονος, ενώ βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος, γελούσε δυνατά. Κατά την διάρκεια έρευνας που διενεργήθηκε αργότερα στο διαμέρισμά του, βρέθηκαν σημαίες του «Ισλαμικού Κράτους».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ολονύχτιο σφυροκόπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες - Θραύσματα drones έπεσαν στη Ρουμανία
Πάνω από 660 drones και πυραύλους εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας - Ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε σπίτι στη Ρουμανία από τα θραύσματα του ρωσικού drone
REUTERS
NYT: Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ παραμένει τραυματισμένος και κλεισμένος σε καταφύγιο – Τον φροντίζει προσωπικά ο Πεζεσκιάν
Φέρεται πως έχει κάνει ήδη πάνω από 4 χειρουργεία και αναμένεται να προχωρήσει σε πλαστική και τοποθέτηση προσθετικού μέλους - Για την ασφάλειά του, έχει μοιράσει ευθύνες και αρμοδιότητες σε κορυφαίους στρατηγούς
Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει προγραμματίσει συνάντηση με Αμερικανούς απεσταλμένους στο Πακιστάν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του έγραψε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, το Ομάν και τη Ρωσία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν κάνει καμία αναφορά για επαφές του με Γουίτκοφ και Κούσνερ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί