Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Αυστρία: Πάνω από 60 έρευνες στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας

αστυνομία Αυστρία
Φωτογραφία Reuters

Έρευνες σε περισσότερες από 60 διευθύνσεις σε τέσσερις διαφορετικές περιφέρειες, σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, πραγματοποίησαν οι αρχές της Αυστρίας. Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, οι έρευνες σχετίζονται με τα ισλαμιστικά κινήματα των Αδελφών Μουσουλμάνων και της Χαμάς. 

Η έρευνα, που έχει αρχίσει πριν από περίπου έναν χρόνο, έχει στόχο «περισσότερους από 70 υπόπτους καθώς και ενώσεις στις οποίες είναι ύποπτοι ότι ανήκουν και οι οποίες υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων και της Χαμάς», ανακοινώθηκε από το γραφείο των εισαγγελέων της περιφέρειας της Στυρίας (νοτιοανατολική Αυστρία).

Μεταξύ των υπόπτων, 30 πήραν εντολή να εμφανισθούν στην αστυνομία για ανάκριση. Η εισαγγελία κάνει λόγο για «υποψίες για σχηματισμό τρομοκρατικής οργάνωσης, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ξέπλυμα χρημάτων». Οι έρευνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Στυρία, την Καρινθία, την Κάτω Αυστρία και τη Βιέννη, έχουν στόχο «να πλήξουν τις ρίζες του πολιτικού ισλάμ», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.

«Ενεργούμε με όλη μας την ισχύ εναντίον αυτών των εγκληματικών, εξτρεμιστικών και απάνθρωπων οργανώσεων», δήλωσε ο υπουργός.

Click4more: Επίθεση στη Βιέννη: Τι έδειξε για τον δράστη η ανάλυση των σοκαριστικών βίντεο

Την επομένη της επίθεσης, ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να καταπολεμήσει το πολιτικό ισλάμ.

Την περασμένη Δευτέρα, ένας συμπαθών του Ισλαμικού Κράτους άνοιξε πυρ σε συνοικία της Βιέννης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι, στην πρώτη επίθεση αυτού του τύπου σε διάστημα δεκαετιών στην Αυστρία.

Σημειώνεται επίσης ότι οι αυστριακές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα τις πληροφορίες ότι ο 20χρονος τζιχαντιστής είχε συναντηθεί το καλοκαίρι όχι μόνο με πρόσωπα από την Γερμανία, που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από τις αρχές, αλλά και με δύο άνδρες που έκτοτε συνελήφθησαν στην Ελβετία.

«Μια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη μεταξύ των προσώπων υπό συζήτηση από τη Γερμανία και την Ελβετία, αλλά υπήρχαν επίσης και άτομα στη συνάντηση με τον μετέπειτα δράστη, τα οποία συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας Φραντς Ρουφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις