Κόσμος

Αυτοκριτική Γιούνκερ: Υπερβολική η παρέμβασή μας στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων

Το ενδεχόμενο ενός Brexit τρομάζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαίνεται πως αναγκάζει τον πρόεδρο της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κάνει την αυτοκριτική του. Όχι μόνο το ενδεχόμενο να φύγει η Βρετανία από την Ε.Ε. αλλά το γενικότερο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που γιγαντώνεται στην Ευρώπη και κλονίζει τα θεμέλιά της.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Βρετανό ευρωβουλευτή και ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ. Είπε πως η αυξανόμενη αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αποτέλεσμα εν μέρει της υπερβολικής παρέμβασης των Βρυξελλών στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, η οποία χρειάζεται να μετριαστεί.

Υπό το φόβο στο δημοψήφισμα του Ιουνίου οι Βρετανοί να ψηφίζουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιούνκερ τόνισε πως το μεγαλύτερο βάρος των αποφάσεων θα πρέπει να μετατίθεται στις πρωτεύουσες παρά στους κεντρικούς θεσμούς της ΕΕ.

“Νομίζω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ευρωπαίοι πολίτες αποστασιοποιούνται από το όραμα της Ευρώπης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι παρεμβαίνουμε σε πάρα πολλούς τομείς της προσωπικής τους ζωής”, τόνισε ο Γιούνκερ. Σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, είπε, η κάθε χώρα ατομικά “βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια”. Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ψηφίζουν πολύ λιγότερα νέα νομοσχέδια από ό,τι με προηγούμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν έγιναν μετά από την απόφαση των Ολλανδών ψηφοφόρων στις αρχές του μήνα να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνησή τους και την ΕΕ, απορρίπτοντας τις στενότερες σχέσεις με την Ουκρανία. Το 2005 οι Ολλανδοί καταψήφισαν, επίσης, ένα προτεινόμενο σύνταγμα της ΕΕ.

“Το είχα πει ξεκάθαρα το 2006 ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα χάνει ταχύτητα, ότι υπήρχε απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η κατάσταση ουσιαστικά, το αντίθετο, θα έλεγα”, είπε ο Γιούνκερ σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. “Ναι, όντως δεν είμαστε ιδιαίτερα δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της (ενωμένης) Ευρώπης. Δεν παραμένεις πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών”.

Ψηφοφόροι σε νεότερα ανατολικά κράτη-μέλη της Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν επίσης ψηφίσει κυβερνήσεις που ασκούν περισσότερη κριτική στην ΕΕ.

Ο Γιούνκερ όμως είπε ότι ήταν αναγκαία η στενότερη συνεργασία μεταξύ των 28 χωρών για να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις, μεταξύ των το μεταναστευτικό και απειλές στην ασφάλεια των κρατών, και έχει υποστηρίξει σθεναρά την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

“Κάναμε λάθος που νομοθετήσαμε και παρεμβληθήκαμε υπερβολικά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας (…), αλλά θα σφάλαμε επίσης και αν δεν δείχνανε τον απαραίτητο σεβασμό στην αρχή της αλληλεγγύης”, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
9
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ