Κόσμος

Αυτός ο… δεινόσαυρος πωλήθηκε 2,3 εκατ. ευρώ

Τι σχέση μπορούν να έχουν ένας μυστηριώδης δεινόσαυρος, μια δημοπρασία και ο Πύργος του Άιφελ. Κι όμως, μπορούν.

Ο δεινόσαυρος, ο σκελετός του για την ακρίβεια, έγινε αντικείμενο δημοπρασίας που έγινε στον πρώτο όροφο του Πύργου του Άιφελ. Και ο άνθρωπος που τον απέκτησε πλήρωσε 2,3 εκατομμύρια δολάρια.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το τεράστιο ενδιαφέρον που δείχνουν ιδιώτες συλλέκτες για απολιθώματα δεινοσαύρων. Ο μεγάλος σκελετός ενός μυστηριώδους είδους δεινοσαύρου ηλικίας περίπου 154 εκατομμυρίων ετών ήταν που τέθηκε σε δημοπρασία.

Ο δεινόσαυρος… μυστήριο

Ο σκελετός μήκους άνω των εννέα μέτρων και ύψους 2,6 μέτρων, είναι ακέραιος σε ποσοστό περίπου 70%. Είχε ανακαλυφθεί στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ το 2013 και πιθανώς ανήκει σε ένα άγνωστο έως τώρα σαρκοβόρο είδος αλλόσαυρου. Το γεγονός ότι αποτελεί ένα μοναδικό απολίθωμα, ανέβασε στα ύψη την αξία του στη δημοπρασία από τον γαλλικό οίκο Aguttes.

Το απολίθωμα αγόρασε ένας ανώνυμος Γάλλος συλλέκτης έργων τέχνης. Υποσχέθηκε ότι θα το δανείσει σε μουσείο, ώστε να μπορεί να το δει όλος ο κόσμος, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters. Όμως οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι θα συμβεί αυτό και φοβούνται ότι ένα σπάνιο απολίθωμα θα χαθεί για την παλαιοντολογία.

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια τάση να πωλούνται απολιθώματα σε ιδιώτες συλλέκτες. Αυτή η αυξημένη ζήτηση ανεβάζει τις τιμές τους, πράγμα που δυσκολεύει τα μουσεία και άλλους επιστημονικούς φορείς να αποκτήσουν τα απολιθώματα.

Ζήτησαν να ματαιωθεί η δημοπρασία

Η Εταιρεία Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών, που αντιπροσωπεύει περισσότερους από 2.200 παλαιοντολόγους από όλο τον κόσμο, είχε υποβάλει αίτημα στον οίκο Aguttes να ματαιώσει τη δημοπρασία, για να μην καταλήξει στα χέρια ιδιώτη ενός τόσο ασυνήθιστο απολίθωμα. Ο οίκος προχώρησε στη δημοπρασία, αλλά καθησύχασε λέγοντας ότι έχει διαβεβαιώσεις από τον αγοραστή πως το απολίθωμα θα δανεισθεί για να εκτεθεί σε μουσείο.

Η διαμάχη για το ποιος μπορεί να αγοράζει και να πουλάει απολιθώματα, είναι πολύ παλαιά, σύμφωνα με το “Nature”. Ήδη από τον 19ο αιώνα στη διεθνή αγορά απολιθωμάτων οι ιδιώτες συναγωνίζονταν τα μουσεία.

Τρελά ποσά

Η πιο πρόσφατη τάση είναι η ολοένα συχνότερη πώληση απολιθωμάτων μέσω δημοπρασιών, σε ολοένα υψηλότερες τιμές. Το 2016 ο οίκος Aguttes είχε πουλήσει ένα σαρκοφάγο αλλόσαυρο αντί 1,1 εκατ. ευρώ και το 2017 ένα μαμούθ της Σιβηρίας αντί 548.000 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του οίκου Έρικ Μίκελερ δήλωσε ότι «οι φυτοφάγοι δεινόσαυροι δεν εξάπτουν τους επιχειρηματίες όπως οι σαρκοβόροι. Θέλουν να αγοράσουν σαρκοβόρους όπως οι ίδιοι…».

Εκτός από τον Aguttes, στο Παρίσι έχουν γίνει πολλές τέτοιες δημοπρασίες τα τελευταία χρόνια. Φέτος τον Απρίλιο ο οίκος Binoche et Giquello πούλησε αντί 1,4 εκατ. ευρώ τμήματα σκελετών από ένα Αλλόσαυρο και έναν Διπλόδοκο, ενώ το 2017 είχε δημοπρατήσει το κρανίο ενός Τρικεράτοπα.

Σχεδόν όλα τα απολιθώματα έχουν βρεθεί σε ιδιωτική γη στις ΗΠΑ και έχουν αρχικά πουληθεί από τους ιδιοκτήτες της γης σε συλλέκτες και εμπόρους. Οι ΗΠΑ είναι σήμερα ουσιαστικά η μόνη μεγάλη χώρα στον κόσμο όπου είναι δυνατό να αγοράσει κανείς νόμιμα ένα σκελετό δεινόσαυρου. Σε πολλές άλλες χώρες όπου ανακαλύπτονται συχνά δεινόσαυροι, όπως η Κίνα, η Αργεντινή και η Μογγολία, οι νόμοι απαγορεύουν την πώληση και την εξαγωγή τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι συναντά Ευρωπαίους ηγέτες στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πριν τη σύνοδο με τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον για να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει της καθοριστικής συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου 1
Γαζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση έδωσε τη συγκατάθεσή της σε πρόταση που διαβιβάστηκε από μεσολαβητές, η οποία περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών και απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με την Times of Israel
Αεροφωτογραφία της Γάζας 3
«Μεγάλη μέρα στον Λευκό Οίκο» δηλώνει ο Τραμπ πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στο Truth Social μια πρωτοφανή σύνοδο στην Ουάσινγκτον, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νροναλντ Τραμπ
Σύνοδος Τραμπ – Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον: Το ζήτημα του κουστουμιού του Ουκρανού προέδρου επιστρέφει στο τραπέζι
Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι,Axios και Sky News αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν… για την ενδυμασία του Ουκρανού προέδρου
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
8