Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

BKS Iyengar: Ποιός είναι ο διάσημος δάσκαλος της Yoga

BKS Iyengar: Ποιός είναι ο διάσημος δάσκαλος της Yoga

BKS Iyengar είναι αναμφίβολα ο άνθρωπος μύθος της Yoga. Ο BKS Iyengar (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar), εμπνευστής της μεθόδου Iyengar (γνωστή σε όσους ασχολούνται με τη γιόγκα), έφυγε από τη ζωή στις 20 Αυγούστου 2014, σε ηλικία 96 χρόνων.

Πρόκειται μάλλον για έναν από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους της γιόγκα, από αυτούς που έφεραν το δικό τους σύστημα στην πρακτική της άσκησης αυτής και εξέλιξαν με τα χρόνια σε Ανατολή και Δύση. Ειδικά για την Δύση, η συμβολή του υπήρξε καθοριστική, καθώς ήταν αυτός περισσότερο από άλλους, που ανέδειξαν και προσάρμοσαν την τεχνική της γιόγκα στο δυτικό τρόπο ζωής. Ο B.K.S. Iyengar γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 στη νοτιοδυτική Ινδία. Άρχισε να διδάσκεται γιόγκα από νωρίς και μάλιστα ήταν από τους πρώτους μαθητές του Sri T. Krishnamacharya, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας της σύγχρονης γιόγκα».

Η τεράστια συνεισφορά τού Iyengar έγκειται στο ότι έκανε δυνατό για τον καθένα το να προσεγγίσει την πρακτική και τη φιλοσοφία της γιόγκα. Μεταμόρφωσε κυριολεκτικά αυτό το είδος σωματικής και πνευματικής άσκησης, από μία τεχνική για λίγους που κατάφερναν να πλάσουν το σώμα τους όπως απαιτείται, σε μία τεχνική όπου ο καθένας αναγνωρίζει και κινείται με βάση τα όριά του, και αποφασίζει πόσο και αν θα τα ξεπεράσει.

Η πρακτική που πρότεινε ο Iyengar έφερε πιο κοντά στο ευρύ κοινό όχι μόνο τις θέσεις (asanas) της γιόγκα, αλλά και τον έλεγχο της αναπνοής (pranayama) μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις. Ο τρόπος του συμβάλλει στην βαθύτερη κατανόηση των περίφημων yoga sutras, εννοώντας τις 196 «οδηγίες»-αφορισμούς της Ashtanga yoga, οι οποίες περιλαμβάνονται στο «ιερό» βιβλίο του Patanjali, που θεωρείται ο συντάκτης των αφορισμών αυτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε