Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Boeing, Ιράν: Τα επτά λεπτά της τραγωδίας! Νέο σοκαριστικό video των New York Times

Boeing Ιράν

Με ένα video 4 λεπτών και 19 δευτερολέπτων, οι New York Times επιχειρούν να “απαντήσουν” πως φτάσαμε στην πολύνεκρη τραγωδία και στην κατάρριψη του Boeing των ουκρανικών αερογραμμών από το Ιράν. 176 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου.

Τα δεδομένα της πτήσεις, τα video που κατέγραψαν τη στιγμή της πτώσης, οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες από το σημείο της συντριβής, λίγο έξω από την Τεχεράνη χρησιμοποιήθηκαν από τους New York Times για να δημιουργηθεί το βίντεο που καταγράφει καρέ καρέ όσα έγιναν τα ξημερώματα της 8ης Ιανουαρίου, όταν 176 άνθρωποι που βρίσκονταν στο Boeing, σκοτώθηκαν εξαιτίας ενός… “λάθος”.

Click4more Το Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε το ουκρανικό αεροσκάφος

“Λάθος”. Έτσι περιέγραψε το Ιράν την απόφαση να εκτοξευτεί πύραυλος προς το Boeing, που λίγα λεπτά πριν είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο. Πίστεψαν πως ήταν αμερικανικό βομβαρδιστικό, είπαν. Και αφού επί σχεδόν τρεις μέρες αρνούνταν τα πάντα, το Σάββατο αναγκάστηκαν να παραδεχτούν αυτό που κανείς δεν ήθελε να πιστέψει: πως είχαν σκοτώσει 176 ανθρώπους.

Το video των New York Times καταγράφει λεπτό προς λεπτό πως έγιναν όλα, με βάση τουλάχιστον όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Από τη στιγμή, στις 06:12 τα ξημερώματα όταν το Boeing απογειώθηκε έως τις 06:18 όταν καταρρίφθηκε.

Το αεροπλάνο ανεβαίνει στα 8.000 πόδια μέσα σε τρία λεπτά και ακολουθεί την προγραμματισμένη πορεία του βορειοδυτικά. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, το Boeing έστελνε κανονικά σήμα αλλά στις 06:15 σταματά, άγνωστο γιατί. Το αεροπλάνο συνεχίζει να πετά και 30 δευτερόλεπτα μετά, το χτυπά ο ιρανικός πύραυλος. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι Times, κοντά στο σημείο εκείνο υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις και video έχει καταγράψει τη στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου!

Από το χτύπημα του πυραύλου, το Boeing συνεχίζει να πετά για λίγα λεπτά αν και έχει τυλιχθεί στις φλόγες και επιχειρεί αναστροφή προς το αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Περίπου στις 06:19 πολίτης καταγράφει τη στιγμή της συντριβής του αεροπλάνου, περίπου 1ο μίλια από το σημείο όπου καταγράφηκε το τελευταίο του στίγμα.

Δείτε το video των New York Times

Τρίτη μέρα οργής

Λίγες ώρες μετά τις σοκαριστικές εικόνες με την αστυνομία να πυροβολεί τους διαδηλωτές και να τους «πνίγει» στα δακρυγόνα, νέες διαδηλώσεις γίνονται στην Τεχεράνη. Είναι η τρίτη μέρα που οι Ιρανοί βγαίνουν στους δρόμους για να διατρανώσουν την οργή τους για την κατάρριψη του Boeing και το θάνατο των 176 επιβαινόντων.

Click4more Ιράν: Πυροβολισμοί κατά διαδηλωτών στην Τεχεράνη! Συγκλονιστικές εικόνες

«Σκότωσαν την ελίτ μας και την αντικατέστησαν με κληρικούς», φώναζε πλήθος διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων Ιρανοί φοιτητές, σε ένα πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με video που αναρτήθηκαν στα social media.

Βίντεο δείχνουν επίσης δεκάδες αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων σε άλλη περιοχή της Τεχεράνης.

Ιράν: Δεν προσπαθήσαμε να το… “κουκουλώσουμε”

Αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας, η κυβέρνηση του Ιράν επιμένει πως δεν προσπάθησε να κρύψει την ευθύνη της στην κατάρριψη του μοιραίου Boeing και κυρίως στο θάνατο των 176 επιβατών του.

“Αυτές τις ημέρες λύπης, επικρίσεις διατυπώθηκαν για τους υπευθύνους και τις αρχές της χώρας. Ορισμένοι υπεύθυνοι κατηγορήθηκαν ακόμη και για ψεύδος και για προσπάθεια να αποκρύψουν την υπόθεση, ενώ πραγματικά, ειλικρινά, δεν συνέβη αυτό”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί.

Click4more Νέο «χτύπημα» Τραμπ στα… φαρσί! “Δεν με νοιάζει αν θέλει να διαπραγματευθεί…

“Η αλήθεια είναι ότι δεν είπαμε ψέματα. Ψέμα είναι να διαστρεβλώσεις την αλήθεια από πρόθεση και συνειδητά. Ψέμα είναι να αποκρύψεις πληροφορίες. Ψέμα είναι να γνωρίζεις ένα γεγονός και να μην το πεις ή να παραποιήσεις την πραγματικότητα” πάνω στο γεγονός αυτό, πρόσθεσε ο Ραμπιί.

“Αυτό που είπαμε την Πέμπτη (…) στηριζόταν σε πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στο σύνολο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στο δυστύχημα και σε (εκτόξευση) πυραύλου”, πρόσθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος απέρριψε παράλληλα τα μηνύματα του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter στα οποία εκφράζει την υποστήριξή του στους Ιρανούς, σημειώνοντας ότι ο ιρανικός λαός θα θυμάται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκότωσε τον Ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί και ότι αποτελεί τον λόγο που πολλοί Ιρανοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Click4more Ιράν: “Μακάρι να πέθαινα και να μην το έβλεπα”! video

Ο Τραμπ, ο οποίος είπε στις αρχές του Ιράν σε μηνύματά του στο Twitter στα φαρσί και τα αγγλικά να μην σκοτώνουν διαδηλωτές και εξήρε τον “σπουδαίο ιρανικό λαό”, χύνει “κροκοδείλια δάκρυα” όταν εκφράζει το ενδιαφέρον του για τους Ιρανούς, σημείωσε ο Ραμπιί.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε και στο θέμα του πρεσβευτή της Βρετανίας στο Ιράν, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, ενήργησε κατά τρόπο που ήταν “εντελώς αντιεπαγγελματικός και απαράδεκτος”. Ο πρεσβευτής συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα καθώς βρισκόταν κοντά σε διαδήλωση. Ο Βρετανός πρεσβευτής δήλωσε ότι συνελήφθη αφού παρέστη σε αγρυπνία, από την οποία έφυγε όταν αυτή πήρε πολιτική χροιά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν παραδέχτηκαν το Σάββατο (11.01.2020) ότι έριξαν κατά λάθος το Boeing των Ουκρανικών αερογραμμών λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Το αεροπλάνο έπεσε κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η κυβέρνηση του Ιράν αρνούνταν την υπόθεση ότι το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Οι 176 επιβαίνοντες στο Boeing ήταν στην πλειονότητά τους Ιρανοί και Καναδοί. Κανείς τους δεν επέζησε.

Η παραδοχή της ευθύνης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν προκάλεσε σοκ στο Ιράν και ένα κύμα αγανάκτησης. Ήδη το Σάββατο το βράδυ οργανώθηκε εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων σε πανεπιστήμιο της Τεχεράνης η οποία μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά των αρχών, στην οποία υπήρχαν φωνές που ζητούσαν “θάνατο για τους ψεύτες” και την οποία διέλυσε η αστυνομία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις