Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit: Πλησιάζει σε χαμηλό 4μήνου η λίρα

Brexit: Πλησιάζει σε χαμηλό 4μήνου η λίρα

Κοντά σε χαμηλό τετραμήνου έναντι του δολαρίου και του ευρώ κινείτο σήμερα (30.05.2019) η λίρα καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενώ εξελίσσεται η διαδικασία διαδοχής της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Η επικείμενη αποχώρηση της Μέι επιδεινώνει την κρίση του Brexit καθώς ο διάδοχός της, που αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του έως τα τέλη Ιουλίου, είναι πιθανόν να θέλει ένα πιο αποφασιστικό Brexit, ενισχύοντας τις πιθανότητες μιας αντιπαράθεσης με την ΕΕ και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η λίρα ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2629 δολάριο, όχι μακριά από το χαμηλό τετραμήνου του 1,2605 δολαρίου στο οποίο υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα. Έναντι του ευρώ, η λίρα κινείτο στις 88,15 πένες.

Σε μηνιαία βάση, η στερλίνα οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της από τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Με τη λίρα σε νέα ελεύθερη πτώση, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας προειδοποίησε τους «δελφίνους» της Μέι ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και κάλεσε τους υποψηφίους να ρίξουν τους τόνους σε ό,τι αφορά τις ανεύθυνες δεσμεύσεις για δαπάνες.

«Χρειάζεται να βγάλουμε από το τραπέζι την προοπτική μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο BBC. «Μια αποχώρηση χωρίς μια συμφωνία θα ήταν μια πολύ κακή έκβαση για την οικονομία».

Ο Μπόρις Τζόνσον, που σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων είναι το φαβορί για να αναλάβει τη θέση της Μέι τον Ιούλιο, έχει δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Ο Φίλιπ Χάμοντ

Τονίζοντας την άποψή του, ο Χάμοντ άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει με τέτοιο τρόπο που να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση του κόμματός του εάν θεωρήσει ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. «Δεν είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος έχει απαραίτητα καταλάβει τι ρίσκο παίρνουμε, όχι μόνο με την οικονομία μας αλλά και με το μέλλον του πολύτιμου Ηνωμένου Βασιλείου μας εάν αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», δήλωσε.

Η Βρετανία είχε προγραμματιστεί αρχικά να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου αλλά οι πολιτικοί ακόμα… παλεύουν για το πώς, το πότε ακόμα και το εάν η χώρα θα αποχωρήσει από την Ένωση, της οποίας έγινε μέλος το 1973.

Οι διάδοχοι

Έντεκα συντηρητικοί βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα διεκδικήσουν τη θέση της Μέι.

Ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τη διαδοχή της Μέι, ο Χάμοντ παραδέχθηκε ότι οι απόψεις του για το Brexit τον έχουν κάνει μη δημοφιλή σε κάποιες πτέρυγες του κόμματος, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει στην κούρσα για να στηρίξει τα επιχειρήματά του.

«Ελπίζω ότι αυτός ο αγώνας δεν θα καταλήξει σε έναν διαγωνισμό για το ποιος μπορεί να εξαγγείλει τις υψηλότερες δαπάνες ή τις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων», δήλωσε. «Το Συντηρητικό Κόμμα έχει πολύ ισχυρή φήμη, που έχει κερδίσει με την αξία του, ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο».

Ο διάδοχος της Μέι θα δεσμεύεται από τους περισσότερους από τους περιορισμούς που είχαν ως αποτέλεσμα η πρωθυπουργός να αποτύχει τρεις φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής για μια συμφωνία εξόδου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών ή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για να καθοριστεί το μέλλον της χώρας.

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι εάν μια μελλοντική κυβέρνηση που επιδιώκει να φύγει χωρίς μια συμφωνία βρεθεί αντιμέτωπη με ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, θα ψηφίσει αυτό που θα θεωρήσει ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον. «Είμαι στο κοινοβούλιο 22 χρόνια και ούτε μία φορά δεν ψήφισα κατά της κομματικής γραμμής των Συντηρητικών, άρα δεν είναι κάτι που θα έκανα εύκολα ή με ενθουσιασμό. Αλλά είμαι πολύ ξεκάθαρος ότι το εθνικό συμφέρον επισκιάζει το κομματικό συμφέρον», δήλωσε ο Χάμοντ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις