Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Δε θα υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία Τερμπλάνς

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιου Κύπελλο ποδοσφαίρου, η δολοφονία του ακροδεξιού ηγέτη, Εζέν Τερμπλάνς προκαλεί ανησυχία στις αρχές. Το κόμμα του Τερμπλάνς πάντως διαμηνύει ότι δε θα προβεί σε αντίποινα.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντίποινα» δήλωσε ο στρατηγός Πέτερ Στέϊν, εκπρόσωπος του κόμματος «Κίνημα Αφρικανικής Αντίστασης». Το «Κίνημα» απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση στους οπαδούς του και διαμήνυσε πως όσοι καταφύγουν στη βία δε θα το κάνουν στο όνομα του AWB.

Ο Τερμπλάνς – υποστηρικτής του καθεστώτος του απαρτχάϊντ- δολοφονήθηκε το περασμένο Σάββατο από δύο μαύρους υπαλλήλους στο αγρόκτημά του, ύστερα από λεκτική διένεξη με αφορμή τα χρήματα που τους όφειλε το θύμα.

Βρέθηκε νεκρός στο εσωτερικό του αγροκτήματός του, φέροντας θανάσιμα τραύματα στο κεφάλι και αμέσως οι έρευνες στράφηκαν στους δυο νεαρούς που ανακρίθηκαν από τις αρχές. Υπήρξε ιδρυτής του «Κινήματος Αφρικανικής Αντίστασης», που στη δεκαετία του ’90 επιχείρησε να επαναφέρει το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Θεωρούσε και μετά το 1994, οπότε το καθεστώς φυλετικών διακρίσεων κατέρρευσε, ότι «οι λευκοί πολίτες οπωσδήποτε είναι ανώτεροι των μαύρων». Το 2001 φυλακίστηκε για την απόπειρα δολοφονίας ενός μαύρου ιδιωτικού αστυνομικού και τέσσερα χρόνια αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους λόγω καλής διαγωγής.

Ο θάνατος του ξεσήκωσε τους ομοϊδεάτες του που ζήτησαν αντίποινα και προκάλεσε έντονη ανησυχία για την ασφάλεια στη χώρα και για νέο ξέσπασμα φυλετικής βίας, ενόψει και του Μουντιάλ. Μέλη του AWB έκαναν λόγο για «διακήρυξη πολέμου από τους μαύρους». Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, καταδίκασε τη δολοφονία του Τερμπλάνς και ζήτησε ηρεμία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε