Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Debate – Αυστρία: “Ήσουν κατάσκοπος” – “Είσαι γελοίος”

Debate – Αυστρία: “Ήσουν κατάσκοπος” – “Είσαι γελοίος”

Μόνο στα… χέρια δεν πιάστηκαν οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία της Αυστρίας, στο τελευταίο debate πριν από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής (04.12.2016). Ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ και ο “πράσινος” Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν αντάλλαξαν βαρύτατες κουβέντες.

Οι εκλογές στην Αυστρία επαναλαμβάνονται, αφού το αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, τον Μάιο, (όπου νικητής είχε αναδειχθεί ο φαν ντερ Μπέλεν) ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και μετά από ένσταση του Χόφερ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τους δυο υποψηφίους για την προεδρία της Αυστρίας σχεδόν να ισοψηφούν. Αν κερδίσει ο Χόφερ, υποψήφιος του κόμματος των Ελεύθερων (FPÖ), θα γίνει ο πρώτος ακροδεξιός που θα γίνει αρχηγός κράτους στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του debate οι δυο υποψήφιοι πρόεδροι φάνηκαν να χάνουν την υπομονή τους και αντάλλαξαν βαριές κατηγορίες: από το ότι ο ένας θέτει σε κίνδυνο την αυστριακή οικονομία ως το ότι ο άλλος ήταν κατάσκοπος.

«Το καταλαβαίνω, δεν ήσουν τίποτα», είπε ο Χόφερ στον Φαν ντερ Μπέλεν, χλευάζοντάς τον επειδή ανήκε στους Πράσινους και κατηγορώντας τον πως ήταν κομμουνιστής. «Ψεύδεσαι ξανά!», απάντησε ο Φαν ντερ Μπέλεν.

Ο Χόφερ κατηγόρησε, επίσης, των υποψήφιο των Πράσινων ότι ήταν κατάσκοπος, κάτι στο οποίο ο Φαν ντερ Μπέλεν απάντησε «αυτό είναι γελοίο… είναι το πιο κακόβουλο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό».

Ο Χόφερ κατηγόρησε εξάλλου τον Φαν ντερ Μπέλεν πως λέει ψέματα όσον αφορά τη στάση του για την υπηρεσία στη χώρα, τους νόμους περί επιστράτευσης και την ουδετερότητα της Αυστρίας.

Η συντονίστρια της τηλεμαχίας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση ÖRF προσπάθησε επίμονα να στρέψει τη συζήτηση στις πολιτικές θέσεις των υποψηφίων, αλλά Χόφερ και φαν ντερ Μπέλεν επέμειναν να διαβάζουν ο ένας προκλητικές δηλώσεις του άλλου και εκτυπωμένες αναρτήσεις στα social media σε πολύ επιθετικό ύφος.

Αναφερόμενος στη δήλωση ενός στελέχους του FPÖ πως ο πατέρας του Φαν ντερ Μπέλεν μπορεί να ήταν συμπαθών των ναζί, ο ανεξάρτητος υποψήφιος απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και έδειξε στην κάμερα μια φωτογραφία του πατέρα του, που πέθανε πριν από πενήντα χρόνια.

Ο Χόφερ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «φάουλ» και κάλεσε τον αντίπαλό του να πάψει να προσπαθεί να «προκαλέσει οίκτο» και να εμφανιστεί ως θύμα, υποστηρίζοντας πως υποστηρικτές του Φαν ντερ Μπέλεν επίσης έχουν αποκαλέσει τον υποψήφιο του FPÖ και τον πατέρα του, ναζί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε