Κόσμος

Der Spiegel: Ανοίγει ο δρόμος για ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών

Το Der Spiegel, αλλά και άλλα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν αναφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκατόν πενήντα ένας βουλευτές σε σύνολο τριακοσίων στο ελληνικό κοινοβούλιο υποστήριξαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, γράφει το περιοδικό Der Spiegel . «Τώρα μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία με τη Μακεδονία , η οποία πρόκειται να τερματίσει μια διαφωνία δεκαετιών» τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

«Ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου λόγω της διαφωνίας του για τη συμφωνία με τη “Μακεδονία”», γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι και «η αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία απορρίπτει τη συμφωνία του Τσίπρα με την πΓΔΜ»

Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το Κοινοβούλιο της Αθήνας πρέπει τώρα να κυρώσει τη συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, την οποία η Ελλάδα είχε μπλοκάρει λόγω της διαφωνίας για το ονοματολογικό, σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Die Welt: Ο αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά

Στο ίδιο μήκος κύματος με το Spiegel και η επίσης γερμανική Die Welt που σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά. Το κοινοβούλιο της Αθήνας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Τσίπρα την Τετάρτη το βράδυ. 151 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Τσίπρα και 148 ήταν κατά .

«Ο Τσίπρας είχε θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης λόγω της διαμάχης για μια συμβιβαστική συμφωνία με την “Μακεδονία”» γράφει η Die Welt και προσθέτει: «Η διαμάχη προκλήθηκε κυρίως λόγω του συμβιβασμού για το όνομα που ο Τσίπρας διαπραγματεύτηκε με την πΓΔΜ. Ως εκ τούτου, η γειτονική χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο, αυτός ο συμβιβασμός δεν γίνεται δεκτός από τους Έλληνες συντηρητικούς και τους εθνικιστές».

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή» γράφει η γερμανική FAZ προσθέτοντας ότι 151 από τους 300 βουλευτές υποστήριξαν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Αυτή η απόφαση μπορεί να σταματήσει τη διαμάχη στην Ελλάδα για το νέο όνομα της Μακεδονίας», εκτιμά η FAZ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το χρονικό της σύλληψης του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου - Οι κατηγορίες, ο Επστάιν, ο βασιλιάς Κάρολος και η οργή των Άγγλων
Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου, «το αγαπημένο παιδί» της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής λόγω της στενής σχέσης που είχε με τον Τζέφρι Επστάιν
Ο έκπτωτος πρίγκιπας Άντριου
Reuters: Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες δεν «βλέπουν» λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – «Θέατρο διαπραγματεύσεων»
«Η Ρωσία δεν επιδιώκει μια ειρηνευτική συμφωνία. Επιδιώκει τους στρατηγικούς της στόχους, και αυτοί δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών
Πόλεμος στην Ουκρανία
Συγκλονίζει η μητέρα του δίχρονου αγοριού στην Ιταλία μετά τη μεταμόσχευση κατεστραμμένης καρδιάς και το «όχι» για νέα επέμβαση - «Όσο αναπνέει ελπίζω»
«Πρέπει να αντέξω, έχω άλλα δύο παιδιά», λέει η μητέρα για τον μικρό Ντομένικο που παραμένει στη ζωή μόνο χάρη σε ένα μηχάνημα που, όμως, βλάπτει προοδευτικά τα όργανα του
Η Patrizia Mercolino, μητέρα του μικρού παιδιού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μεταμόσχευση καρδιάς φεύγει από το νοσοκομείο Monaldi μαζί με τον πατέρα και συγγενείς στη Νάπολη της Ιταλίας