Κόσμος

Διαδηλώσεις σε Καζαμπλάνκα και Ραμπάτ

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην Καζαμπλάνκα και στη Ραμπάτ εναντίον της πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος που παρουσίασε ο βασιλιάς.
Εκατοντάδες μαροκινοί διαδήλωσαν χθες εναντίον της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ανακοίνωσε ο βασιλιάς Μοχάμεντ VI την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς την διακοσμητική.
 
Πάνω από 1.000 άνθρωποι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στην Καζαμπλάνκα, ανάμεσά τους ισλαμιστές, υποστηρικτές δύο αριστερών κομμάτων και ακτιβιστές που κινητοποιούνται διαμέσου του Διαδικτύου.
 
Η αστυνομία εμπόδισε τους διαδηλωτές να συγκρουστούν με πορεία υποστηρικτών της μεταρρύθμισης.
 
Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης εναντίον της πρότασης για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος στην πρωτεύουσα Ραμπάτ.
 
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον μαροκινό μονάρχη την Παρασκευή, μετά τις διαδηλώσεις με αίτημα τον εκδημοκρατισμό του καθεστώτος που διαρκούν μήνες. Εάν εγκριθεί στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διοργανωθεί την 1η Ιουλίου θα μειώσει τις υπερεξουσίες του βασιλιά και θα ενισχύσει εκείνες της κυβέρνησης και της βουλής.
 
Η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι ο μονάρχης δε θα επιλέγει πλέον κατά βούληση τον πρωθυπουργό ούτε θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και πολιτικής χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και της βουλής. Ο πρωθυπουργός θα μπορεί να καθαιρεί υπουργούς, να επιλέγει πρεσβευτές και επικεφαλής κρατικών επιχειρήσεων.
 
Τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα στο Μαρόκο καλωσόρισαν την πρόταση, ωστόσο το κίνημα των διαδηλωτών 20ή Φεβρουαρίου εμφανίστηκε διχασμένο, εκδίδοντας δύο ανακοινώσεις. Ένα μέρος του ανέφερε ότι αποδέχεται το νέο Σύνταγμα υπό τον όρο ότι θα προστεθούν κι άλλα άρθρα που θα ενισχύουν τα προγράμματα κατοικίας και το σύστημα υγείας.
 
Ένα άλλο μέρος του κινήματος όμως αντιτίθεται στην μεταρρύθμιση επισημαίνοντας ότι την πρότεινε μια επιτροπή επιλεγμένη από τον μονάρχη η οποία δεν εκπροσωπεί το λαό του Μαρόκου.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ για τον θάνατο του Άλεξ Πρέτι στη Μινεάπολη: «Πρόκειται για τραγωδία – αποτέλεσμα εχθρικής αντίστασης Δημοκρατικών»
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ, «δεν θέλει να βλέπει ανθρώπους να σκοτώνονται στους δρόμους, αλλά απαιτεί το τέλος της αντίστασης και του χάους»
Στέλεχος του Γραφείου Ποινικής Σύλληψης (BCA) επιμελείται το σημείο όπου ο Alex Pretti, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς ομοσπονδιακών υπαλλήλων της υπηρεσίας μετανάστευσης που προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ενώ άνθρωποι συγκεντρώνονται σε ένα αυτοσχέδιο μνημείο, στο Μινεάπολις
Πάνω από 20 οι νεκροί λόγω του πολικού ψύχους στις ΗΠΑ: Θερμοκρασίες ρεκόρ στους -45 βαθμούς, σχεδόν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ρεύμα
Τουλάχιστον 20 πολιτείες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού, όπως και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί στις μεταφορές, στις πτήσεις και στην ηλεκτροδότηση
Χιονοθύελλα
Ο Τραμπ «τα έψαλλε» άσχημα στον γερουσιαστή Κρουζ, μετά από σφοδρή κριτική για τους δασμούς – «Άντε γα@@@ Τεντ»
Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι λόγω της ακρίβειας «θα γίνει σφαγή» στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του προέδρου
Ο Ted Cruz, γερουσιαστής τους Τέξας, μιλάει στον Donald Trump
Η Σουηδία επιτρέπει την φυλάκιση ανηλίκων από την ηλικία των 13 ετών – «Ισχύει για φόνους, βιασμούς, οπλοκατοχή και βομβιστικές επιθέσεις»
Η Σουηδία δίνει μάχη εδώ και 10 χρόνια προκειμένου να σταματήσει η βία που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, που οφείλεται σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών
Αστυνομία της Σουηδίας