Κόσμος

Die Welt: Καλό μήνυμα η καθαίρεση Ραχόι

«Κανένα κόμμα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δεν είχε εμποτιστεί με τόσο μεγάλη διαφθορά όσο το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, τονίζοντας ότι η πτώση της κυβέρνησης Ραχόι ήταν ένα «καλό μήνυμα».

«Στην απόφαση για την υπόθεση Gürtel – μόνο ένα από τα σκάνδαλα διαφθοράς του Λαϊκού κόμματος – οι δικαστές διαπίστωσαν ότι το κόμμα είχε “οικοδομήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα θεσμικής διαφθοράς”.

Ο Ραχόι, ο οποίος επιχείρησε να χαρακτηρίσει το όλο θέμα ως αποκλειστικά ατομική υπόθεση, δεν κατηγορήθηκε προσωπικά, αλλά η κατάθεσή του στο δικαστήριο χαρακτηρίστηκε ως “ελάχιστα αξιόπιστη”. Για 29 κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης συνολικού ύψους 351 ετών. Μια απόφαση -κεραυνός» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Μπορούσε ένα κόμμα τόσο σαφώς καταδικασμένο με αναμφισβήτητα εγκλήματά να συνεχίσει να κυβερνά μετά από αυτό; Φυσικά όχι. Επομένως, το τέλος της κυβέρνησης Ραχόι είναι ένα καλό μήνυμα. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι: η Ισπανία χρειάζεται αυτό το διάλειμμα, πρέπει να υπάρξει μια νέα αρχή, μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα» τονίζει η Die Welt.

«Υπό την ηγεσία των Συντηρητικών, η Ισπανία ήταν αξιόπιστος εταίρος. Μια χώρα που είχε χειριστεί μια τεράστια οικονομική κρίση, αλλά έχει εφαρμόσει σιωπηρά πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεις για σχεδόν δέκα χρόνια τώρα – και τώρα εξέρχεται σιγά σιγά από την κρίση… Είναι λοιπόν καταστροφική η αποπομπή Ραχόι; Είναι μια καταστροφή για την Ισπανία; Μια σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της Ευρώπης; Φυσικά και όχι.

Η τάση να χρησιμοποιείται η πολιτική εντολή κυρίως για τον αυτο-εμπλουτισμό είναι ευρέως διαδεδομένη και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταδικάσει το ισπανικό δικαστικό σύστημα αυτά τα εγκλήματα» υπογραμμίζει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό