Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα! Παγκόσμιος συναγερμός

Διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα! Παγκόσμιος συναγερμός
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας, YONHAP, επικαλούμενο μια πηγή από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ν. Κορέας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι -βάσει μιας πρώτης εκτίμησης- ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Ενημερώθηκε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώθηκε σχετικά με τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος αυτός βρισκόταν ακόμα σε πορεία, όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

“Θα το τακτοποιήσουμε” δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.”Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ “είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε”.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει “μια απειλή για όλον τον κόσμο”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, διευκρίνισε ότι ο αμερικανικός στρατός ανίχνευσε «γύρω στις 13.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας)» μια «πιθανή εκτόξευση πυραύλου εκ μέρους της Β. Κορέας».

Νωρίτερα σήμερα η Σεούλ είχε προειδοποιήσει ότι παρατηρήθηκε κινητικότητα σε μια βάση της Βόρειας Κορέας.

Η τελευταία βαλλιστική δοκιμή από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ιαπωνία: Έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συγκάλεσε έκτακτη, κατεπείγουσα σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή την νέα εκτόξευση ενός πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε μια “πιθανή” εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα, στις 20.30 (ώρα Ελλάδας).

“Είμαστε στη διαδικασία εκτίμησης της κατάστασης και θα παράσχουμε πρόσθετες λεπτομέρειες όταν είναι διαθέσιμες” είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ.

ΝΑΤΟ: Υπονομεύεται η διεθνής ασφάλεια

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε σήμερα το ΝΑΤΟ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΕΕ: Απαράδεκτη παραβίαση των υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις