Κόσμος

Διχασμός στους Δημοκρατικούς! 1-1 Κλίντον – Σάντερς σε Κεντάκι και Όρεγκον

Η Χίλαρι Κλίντον, έστω και με μικρή διαφορά, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στο Κεντάκι αλλά ο Μπέρνι Σάντερς της πήρε το Όρεγκον. Η προεκλογική μάχη στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών εξελίσσεται διχαστικά και αυτό είναι κάτι που πονοκεφαλιάζει το κόμμα.

Η μικρή διαφορά με την οποία νίκησε η Κλίντον στο Κεντάκι είναι μια ακόμη απόδειξη της διάσπασης στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών στην κούρσα για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Το Κεντάκι θεωρούνταν μια μη φιλική προς την Κλίντον πολιτεία, που είχε χάσει στις γειτονικές Δυτική Βιρτζίνια και Ιντιάνα από τον Σάντερς.

Η νίκη στο Κεντάκι, πάντως, της δίνει ανάσα πριν από τους τελικούς προκριματικούς στις 7 Ιουνίου. Η Χίλαρι Κλίντον ήθελε να έχει “κλειδώσει” το χρίσμα για να μπορεί να… ασχοληθεί με τον Ντοναλντ Τραμπ, μοναδικό υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Σάντερς έχει αποδειχθεί πιο δυνατός αντίπαλος απ’ ό,τι περίμενε αλλά ακόμη κι έτσι η πρώην Πρώτη Κυρία και πρώην υπουργός Εξωτερικών διατηρεί μεγάλη διαφορά από τον αντίπαλό της ως προς τον αριθμό των εκλεκτόρων που έχει εξασφαλίσει και το πιθανότερο είναι να κερδίσει το χρίσμα. Της υπολείπονται 100 εκλέκτορες για να το κερδίσει αδιαμφισβήτητα.

Η ψηφοφορία στο Κεντάκι ακολούθησε επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο (14.05.2016) στη Νεβάδα, όπου οι υποστηρικτές του Σάντερς εξοργίστηκαν όταν τοπικοί αξιωματούχοι του Δημοκρατικού κόμματος αποφάσισαν να τερματίσουν συγκέντρωσή τους και να εμποδίσουν προσπάθειες να αποδοθούν στο βουλευτή του Βερμόντ περισσότεροι εκλέκτορες από αυτούς που κέρδισε αρχικά τον Φεβρουάριο, όταν είχε χάσει στις προκριματικές από την Κλίντον.

Ο Σάντερς τάχθηκε, φυσικά, στο πλευρό των οπαδών του, κατηγορώντας την ηγεσία του Δημοκρατικού κόμματος στην πολιτεία πως δεν φέρθηκε ισότιμα και με σεβασμό σε όλους τους υποψηφίους. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Δημοκρατικών πέρασαν στην… αντεπίθεση, κατηγορώντας την πλευρά του Σάντερς για ανέντιμη στάση και αδυναμία να ελέγξει τους υποστηρικτές του.

Η συνεχιζόμενη παρουσία του Σάντερς στον προεκλογικό αγώνα εγείρει την ανησυχία μεταξύ υποστηρικτών της Κλίντον ότι θα ζημιώσει την ικανότητά της να δώσει, με επιτυχία, μάχη ενάντια στον Τραμπ, αλλά οι δικοί της οπαδοί αντικρούουν το επιχείρημα με το ότι Τραμπ είναι υποψήφιος με τόσα ελαττώματα που η Κλίντον θα τον νικήσει με ευκολία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει τους τόνους μετά τις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – «Η κατάπαυση του πυρός παραμένει σε ισχύ»
45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές επιδρομές - Μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης θα πάει «τις επόμενες ημέρες» στο Ισραήλ για να αποτιμήσει την κατάσταση
Ντόναλντ Τραμπ
Κύπρος: Ποιος είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν – Ο νέος «ηγέτης» στα Κατεχόμενα που εκτόπισε τον εκλεκτό του Ερντογάν
Ο νέος «πρόεδρος» στα Κατεχόμενα δεν υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό και τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τουφάν Ερχιουρμάν
Μουσείο του Λούβρου: Η ιστορική κλοπή, το βίντεο ντοκουμέντο και πού επικεντρώνονται οι έρευνες – Ανεκτίμητη η αξία των κλεμμένων κοσμημάτων
Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκό, αποκάλυψε νέα στοιχεία για τη θεαματική κλοπή στο Μουσείο του Λούβρου – Οι δράστες είχαν σχεδιάσει κάθε λεπτομέρεια με εντυπωσιακή ακρίβεια
Σετ κοσμημάτων
Το Ισραήλ «επιστρέφει» στην εκεχειρία μετά το μπαράζ επιθέσεων κατά της Χαμάς στη Γάζα – «Πάγωσε» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα σχέδια εκεχειρίας που συμφωνήθηκαν στις 10 Οκτωβρίου στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ φαίνεται ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να τιναχτούν στον αέρα
Πυκνοί καπνοί έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Financial Times: Ο Τραμπ κάλεσε τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας ή να βρεθεί αντιμέτωπος με την καταστροφή
Οι νέες απαιτήσεις της Μόσχας είναι μικρότερες από αυτές που είχε διατυπώσει το 2024 ζητώντας από το Κίεβο ολόκληρο το Ντονμπάς, μαζί με τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια
Τραμπ - Ζελένσκι 27