Κόσμος

Δολοφονία Κασόγκι: Στην Τουρκία αξιωματούχος του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή έρευνας

Αξιωματούχος του ΟΗΕ μεταβαίνει στην Τουρκία για τη διεξαγωγή έρευνας για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Κασόγκι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ανιές Καλαμάρ, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τις εξωδικαστικές, συνοπτικές και αυθαίρετες εκτελέσεις, επισκέπτεται την Τουρκία για τη διεξαγωγή έρευνας για την υπόθεση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία του μέσα στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Καλαμάρ προγραμματίζεται να παραμείνει στην Τουρκία ως τις 3 Φεβρουαρίου για να συλλέξει στοιχεία σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι, ενόψει συνόδου τον Ιούνιο αξιωματούχων του ΟΗΕ.

ohe
Η Ανιές Καλαμάρ

Η επίσκεψη αυτή γίνεται εν μέσω των προσπαθειών της Σαουδικής Αραβίας να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, η οποία αμφισβητεί την αξιοπιστία της έρευνας που διεξάγει το Ριάντ για την δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η Σαουδική Αραβία εμμένει στη θέση ότι ο θάνατος του Κασόγκι, Σαουδάραβα πολίτη και επικριτή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ήταν αποτέλεσμα “επιχείρησης που ξέφυγε από τον έλεγχο” και έχει παραπέμψει 11 κατηγορούμενους σε δίκη για το έγκλημα.

Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι η εντολή για τη δολοφονία του Κασόγκι ήρθε από τα υψηλότερα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας και ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε εντολή να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες γι’ αυτό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ρόλος του ΟΗΕ στην υπόθεση Κασόγκι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε δηλώσει παλαιότερα ότι δεν έχει την δικαιοδοσία να ξεκινήσει μια έρευνα για τον θάνατο του Κασόγκι και ότι καμία χώρα δεν έχει υποβάλλει επισήμως αίτημα για την διεξαγωγή ποινικής έρευνας.

Η ομάδα του ΟΗΕ θα αξιολογήσει τα βήματα που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση ατυή, ανέφερε η Καλαμάρ σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα στον ιστότοπο της υπηρεσίας της.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ θα εξετάσουν επίσης “τη φύση και την έκταση” των ευθυνών που φέρουν κράτη και ιδιώτες στη δολοφονία αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Με μεγάλες τιμές η υποδοχή του Τραμπ από τον Σι στο Πεκίνο - Η στρατιωτική παρέλαση και η αναφορά στην «παγίδα του Θουκυδίδη»
Μήνυμα συνεργασίας από τους δύο ηγέτες - «Υπέροχο μέλλον» υπόσχεται ο Αμερικανός ηγέτης στις σχέσεις των δύο χωρών - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
Μάθιου Πέρι: Πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών για παράνομη διακίνηση κεταμίνης στον ηθοποιό
Ο Φλέμινγκ ήταν γνωστός του Μάθιου Πέρι, παραγωγός δημοφιλούς ριάλιτι και σκηνοθέτης της ταινίας «My Brother the Pig» με την Σκάρλετ Γιοχάνσον και την Εύα Μέντες
Μάθιου Πέρι
Reuters: Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ επιτέθηκαν σε φιλοϊρανικές δυνάμεις στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν
Οι συνεχείς επιθέσεις από δεύτερο μέτωπο στο Ιράκ ώθησαν τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ να χάσουν την υπομονή τους με τις πολιτοφυλακές, οι οποίες συλλογικά διοικούν δεκάδες χιλιάδες μαχητές και οπλοστάσια
Διαδηλωτές έξω από το προξενείο του Κουβέιτ, μετά την πτώση ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από την πλευρά του Κουβέιτ σε μια κατοικία στο Χορ αλ-Ζουμπάιρ της πόλης Μπασρ, στο Ιράκ