Κόσμος

Δυο εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν από αδυναμία για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού

Σοκάρουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με την θνησιμότητα όσων αδυνατούν να κάνουν αιμοκάθαρση ή να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού.

Σύμφωνα με τον « Παγκόσμιο Άτλαντα Υγείας Νεφρών», που παρουσιάσθηκε στη Μελβούρνη από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως, εξαιτίας αδυναμίας πρόσβασης σε αιμοκάθαρση ή σε μεταμόσχευση νεφρού.

Έως το 2030 περίπου 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν νεφρική νόσο τελικού σταδίου (έναντι 9,7 εκατομμυρίων το 2010) και από αυτούς μόνο τα 5,4 εκατομμύρια θα λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.

Όπως ανακοινώθηκε περίπου το ένα χιλιοστό (0,1%) του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από νεφρική νόσο τελικού σταδίου, με τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, έως επτά φορές μεγαλύτερα από ό,τι στις πλούσιες χώρες. Όμως μόνο το 4% του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, έναντι ποσοστού 60% των ασθενών στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο Παγκόσμιος Άτλας, που περιλαμβάνει στοιχεία για την υγεία των νεφρών σε 160 χώρες, εκτιμά ότι περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη (το 10%) πάσχει από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), πολλοί από αυτούς χωρίς καν να το γνωρίζουν, επειδή η πάθηση αργεί να εμφανίσει συμπτώματα. Η ΧΝΝ μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά και να εξελιχθεί σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου κυρίως εξαιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης του ασθενούς ή του διαβήτη. Ενδείξεις δυσλειτουργίας των νεφρών αποτελούν τα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα ή της κρεατινίνης στο αίμα.

Ζωτικής σημασίας ρόλο για την υγεία του σώματος παίζουν οι νεφροί, καθώς φιλτράρουν το αίμα και αποβάλλουν το περιττά υγρά. Η διατάραξη της λειτουργίας τους μπορεί να έχει διάφορες σοβαρές συνέπειες, αυξάνοντας, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και ακρωτηριασμό.

Ο Άτλας – ο πρώτος είχε παρουσιαστεί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεφρολογίας στο Μεξικό το 2017- δείχνει ότι στο 60% των χωρών υπάρχει έλλειψη σε ειδικούς νεφρολόγους και στο 63% των χωρών υπάρχει ελλιπής γνώση και ενημέρωση των ασθενών. Η μεγαλύτερη έλλειψη νεφρολόγων υπάρχει στη Νότια Ασία και στην Αφρική.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράν – Μετακίνησαν βομβαρδιστικά στη βάση Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό
Τα 4 αεροσκάφη B-52H Stratofortress μεταφέρουν περίπου 32 τόνους όπλων, μεγάλης ακτίνας δράσης και έφτασαν στη στρατιωτική βάση Ντιέγκο Σκαρσία γύρω στα μέσα Μαΐου
Αεροσκάφος 31
Το Ιράν καλεί τους κατοίκους του Ισραήλ να εκκενώσουν – Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων
«Τιμωρητικές επιχειρήσεις θα διεξαχθούν σύντομα» λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν
Επίθεση πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, στη Χάιφα 6