Κόσμος

Έφυγε πριν τον… φύγουν! Παραιτήθηκε από το AKP ο Νταβούτογλου και ιδρύει κόμμα

Πριν τον διαγράψουν από το κόμμα, ο Αχμέντ Νταβούτογλου πρόλαβε τις… εξελίξεις. Ένας άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τώρα όχι μόνο εγκαταλείπει το κόμμα του Τούρκου προέδρου, αλλά θα ιδρύσει και δικό του!

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το AKP (κόμμα του Ερντογάν) και ετοιμάζεται να ιδρύσει δικό του κόμμα.

Εδώ και καιρό ο Νταβούτογλου είχε διαχωρίσει τη θέση του από τον Ερντογάν. Το AKP επρόκειτο να τον διαγράψει αλλά ο πρώην πρωθυπουργός πρόλαβε τις εξελίξεις και σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην Άγκυρα, ανακοίνωσε τα σχέδιά του.

«Είναι ιστορική ευθύνη και καθήκον μας προς το έθνος (…) να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Νταβούτογλου, πρωθυπουργός του Ερντογάν από το 2014 έως το 2016.

davutoglu

Ο Νταβούτογλου φρόντισε να στείλει και το… επικοινωνιακό του μήνυμα στον Ερντογάν, πως δεν είναι μόνος. Ανακοινώνοντας πως αποχωρεί από το AKP και ιδρύει νέο κόμμα, είχε δίπλα του πέντε πρώην στελέχη του κόμματος, κάτι που σχολιάστηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ ως “επίδειξη ισχύος”.

«Για να απαλλάξουμε τη βάση του κόμματος του ΑΚΡ από τη θλίψη να δει τον δικό της γενικό πρόεδρο να διαγράφεται, δηλώνουμε την παραίτησή μας από το κόμμα για το οποίο ιδρώσαμε και μοχθήσαμε. Το ΑΚΡ το οποίο ελέγχεται από ένα στενό κύκλο προσώπων δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δώσει λύση στα προβλήματα. Είναι φανερό ότι τα κανάλια αυτοκριτικής, κοινής γνώμης και διαβουλεύσεων είναι κλειστά και δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής», τόνισε ο Νταβούτογλου.

Ο Νταβούτογλου είχε διαβεβαιώσει τότε πως δεν θα επέκρινε ποτέ δημόσια τον Ερντογάν, όμως έσπασε τη σιωπή του τον Ιούλιο, παραχωρώντας μια συνέντευξη-ποταμό στην οποία κατηγόρησε ιδίως το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο, ο υποψήφιος που επέλεξε προσωπικά ο Ερντογάν υπέστη βαριά ήττα.

«Παραιτούμαι από το κόμμα που υπηρέτησα με τιμή και στο οποίο αφιέρωσα πολλές προσπάθειες στη διάρκεια των ετών», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου.

Η εκτελεστική επιτροπή του AKP είχε αποφασίσει ομόφωνα στις αρχές Σεπτεμβρίου να παραπέμψει τον Νταβούτογλου σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφεί.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε την απόφαση των διοικητικών οργάνων του AKP «πολύ σοβαρή» και «όχι σύμφωνη» με τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος.

Η ανακοίνωση του Νταβούτογλου γίνεται ενώ άλλοτε προσωπικότητες πρώτης γραμμής, όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν, αμφότεροι ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, παίρνουν τελευταία αποστάσεις από τον Ερντογάν.

Πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιφορτισμένος με την εποπτεία της τουρκικής οικονομίας, ο Μπαμπατζάν ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το κόμμα επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».

Με πληροφορίες και από cyprustimes.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1