Κόσμος

FAZ: Η Τουρκία μέρος του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης

Σε άρθρο σχόλιο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μέρος του προβλήματος της προσφυγικής κρίσης. Ακόμη κι αν η Τουρκία ήταν έτοιμη να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα ήθελαν να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, εκτιμά η FAZ.

O λόγος απλός: η Άγκυρα δεν προσφέρει καμία προοπτική στους πρόσφυγες. Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση χωρίς την υποστήριξη της Τουρκίας. Παρόλα αυτά ακόμη κι αν η Άγκυρα λάμβανε τα απαραίτητα χρήματα για να φυλάξει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της, κυρίως στο Αιγαίο, αυτό δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θέλουν να πάνε στην Ευρώπη.

Ακόμη κι αν η Άγκυρα ήταν έτοιμη να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αυτό δεν θα άλλαζε την αποφασιστικότητα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη. Διότι για να αλλάξει κάτι ριζικά, θα πρέπει η Τουρκία να βελτιώσει νομικά και ουσιαστικά την κατάσταση των προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Αυτό όμως δεν το θέλει η Άγκυρα. Βάσει μάλιστα της τουρκικής νομοθεσίας άσυλο στη χώρα μπορούν να ζητήσουν μόνο Ευρωπαίοι. Εφόσον λοιπόν δεν προσφέρει προοπτική στους χιλιάδες μετανάστες από τα γειτονικά κράτη, οι περισσότεροι θα θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς εκεί δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν κάποια στιγμή ισότιμοι Τούρκοι πολίτες. Στην Τουρκία είναι επισήμως καταγεγραμμένοι 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, αν και ο πραγματικός τους αριθμός εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι από αυτούς, και συγκεκριμένα περισσότεροι από το 80% των Σύρων, δεν ζουν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στις περιφέρειες πολλών τουρκικών πόλεων, αλλά απλώς αφήνονται στην τύχη τους.

Η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων ζει σε δύσκολες και συχνά απάνθρωπες συνθήκες σε πάρκα, σε ερειπωμένα σπίτια είτε σε μισοκατεστραμμένα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια. Όποιος λοιπόν, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, θέλει να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πώς μπορεί να υποστηριχθεί η χώρα του και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε θέματα όπως η προστασία των συνόρων ή πολιτική επιστροφής των προσφύγων.

Το σημαντικότερο ζήτημα, σύμφωνα με τη FAZ, είναι αν η Τουρκία είναι έτοιμη να θεωρηθεί χώρα υποδοχής προσφύγων και να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Όμως μπορεί κανείς πραγματικά να συζητήσει με τον Ερντογάν, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος της Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκθαμβωτική η Κέιτ Μίντλετον πλάι στον γιό της, πρίγκιπα Τζορτζ, και τον βασιλιά Κάρολο στην Τελετή Μνήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, εμφανίστηκε με μια εντυπωσιακή μαύρη τουαλέτα με φαρδύ λευκό γιακά του οίκου Alessandra Rich, ενώ φόρεσε σκουλαρίκια που ανήκαν κάποτε στη βασίλισσα Ελισάβετ
Ο πρίγκιπας Τζόρτζ, η Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος
Παγιδεύουν νέους Ινδούς με ψεύτικες δουλειές στη Ρωσία και τους στέλνουν στο μέτωπο στην Ουκρανία
Νέοι Ινδοί από φτωχές οικογένειες δελεάζονται με «καλές δουλειές» στη Ρωσία και στην πορεία καταλήγουν με το ζόρι στον ρωσικό στρατό, στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της Μόσχας
Ρώσοι στρατεύσιμοι αναχωρούν για τα στρατόπεδά τους
Οι Τούρκοι οδηγούν ώρες για να ψωνίσουν στην Ελλάδα: «Εδώ το λάδι είναι στη μισή τιμή»
Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει το «σούπερ μάρκετ» για χιλιάδες Τούρκους, οι οποίοι περνούν τα σύνορα για να αγοράσουν κρασί, τυρί και είδη πρώτης ανάγκης σε τιμές που δεν υπάρχουν στην Τουρκία
Σούπερμαρκετ