Κόσμος

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας Μάθιου

Oι πλημμύρες που σάρωσαν τη Βόρεια Καρολίνα ως επακόλουθο του κυκλώνα Μάθιου, μετατρέποντας δρόμους σε ποτάμια, είχαν αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και σε στέγες σήμερα, την ώρα που αξιωματούχοι προειδοποιούν για απειλητικές συνθήκες εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών για πολλές ημέρες, μετά το καταστροφικό πέρασμα του Μάθιου από τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Ο Μάθιου, η ισχυρότερη ατλαντική καταιγίδα από το 2007, υποβαθμίστηκε σε μετατροπικό κυκλώνα χθες αφού σάρωσε την Καραϊβική σκοτώνοντας 1.000 ανθρώπους στην Αϊτή.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 21 και σχεδόν τα μισά θύματα καταγράφθηκαν στη Βόρεια Καρολίνα.

Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις του Σαββατοκύριακου όπου το ύψος του νερού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά, σήμερα ο ουρανός είναι καθαρός ωστόσο σοβαρά προβλήματα συνεχίζουν να προκύπτουν εξαιτίας της υπερχείλισης των ποταμών.

«Ο κυκλώνας Μάθιου έχει πλέον απομακρυνθεί, στον ωκεανό, αλλά παραμένει εδώ στη Βόρεια Καρολίνα» δήλωσε ο κυβερνήτης Πατ Μακρόρι σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην πολιτεία, μεταξύ αυτών ένας άνθρωπος που σκοτώθηκαν όταν το όχημά του παρασύρθηκε από χείμαρρους λάσπης στην κομητεία Τζόνστον χθες, είπε η Μακρόρι.

Με την άνοδο της στάθμης των ποταμών, ο κυβερνήτης προειδοποίησε ότι αναμένει να αυξηθεί και ο αριθμός των νεκρών.

Περίπου 1.500 κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και σε στέγες στο Λάμπερτον έπειτα από μια απρόσμενη άνοδο των υδάτων σήμερα το πρωί, επισήμανε ο κυβερνήτης.

Οι αρχές πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης προσεγγίζοντας τους πλημμυροπαθείς με ελικόπτερα ή βάρκες. Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ήδη απομακρυνθεί από τα σπίτια τους τη νύχτα πριν από την υπερχείλιση των ποταμών, ενώ τα νερά συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, σημείωσε ο Μακρόρι.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Την «όρεξη» του Τραμπ για τη Γροιλανδία θέλουν να κόψουν Γερμανία και Βρετανία στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάληψή της από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό του τη Γροιλανδία
Η Κούβα απαντά στις απειλές Τραμπ: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος»
«Η Κούβα είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο Κουβανός πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ
Η σημαία της Κούβας
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν: Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά» την ώρα που ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Πάνω από 500 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν - Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «εσωτερική υπόθεση του Ιράν», αλλά «θα είναι εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί με δύναμη, αν χρειαστεί»
Γυναίκα σε διαμαρτυρία υπέρ του Ιράν
Ο Τραμπ εξετάζει στρατιωτικό «χτύπημα» στο Ιράν και ο Πεζεσκιάν κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ ότι «υποκινούν τους ταραξίες»
Ο Ρεζά Παχλαβί, που θεωρείται ένας από τους πιθανούς «διαδόχους» του Αλί Χαμενεΐ, σε σημερινό του μήνυμα κάνει ειδική αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ