Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Έκκληση των Παλαιστινίων για διεθνή επέμβαση – “Τρομερή η σφαγή στην Λωρίδα της Γάζας”

Έκκληση των Παλαιστινίων για διεθνή επέμβαση – “Τρομερή η σφαγή στην Λωρίδα της Γάζας”

Για “τρομερή σφαγή” κατηγορεί το Ισραήλ η Παλαιστινιακή κυβέρνηση, καθώς δεκάδες είναι οι διαδηλωτές που έχουν χάσει την ζωή τους στην Λωρίδα της Γάζας, διαμαρτυρόμενοι για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση «μια άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

Τουρκία: Έχουν ευθύνη και οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα η Τουρκική κυβέρνηση δηλώνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει «τον μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

Έκκληση για… “αυτοσυγκράτηση” από την Γερμανία

Χωρίς να καταδικάζει ανοιχτά το γεγονίς, η γερμανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για «αυτοσυγκράτηση», που  τόνισε δε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρόνα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η κυρία ‘Αντεμπαρ διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.

“Αυτοσυγκράτηση” ζητά και η Ε.Ε

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”.

“Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών” τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Καταδίκη από την Αίγυπτο

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση πάντως καταδίκασε με σθένος τη στοχοθέτηση από το Ισραήλ Παλαιστίνων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Αίγυπτος απορρίπτει τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων όπου διεκδικούνται νόμιμα και δίκαια δικαιώματα και προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις