Κόσμος

Εκλογές στη Χιλή: Σε καραντίνα έξι από τους επτά υποψηφίους λόγω κορονοϊού

Την προεκλογική εκστρατεία τους θα χρειαστεί να αναστείλουν οι έξι από τους επτά υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές της Χιλής, καθώς θα τεθούν σε καραντίνα τουλάχιστον για μια εβδομάδα, ύστερα από συναντήσεις με το φαβορί του πρώτου γύρου, που βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό την Τετάρτη (3.11.2021).

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος της αριστεράς στη Χιλή, Γκαμπριέλ Μπόριτς, 35 ετών, ανακοίνωσε την Τετάρτη μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως μολύνθηκε από κορονοϊό, μολονότι είναι πλήρως εμβολιασμένος, και παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19, πιο συγκεκριμένα πυρετό και βήχα.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μπόριτς, πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, συμμετείχε σε συζητήσεις με τη χριστιανοδημοκράτισσα αντίπαλό του Γιάσνα Προβόστε, τον υποψήφιο της άκρας αριστεράς Εδουάρδο Αρτές, αυτόν της κεντροδεξιάς Σεμπαστιάν Σίτσελ, τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς Αντόνιο Καστ και αυτόν του Προοδευτικού Κόμματος Μάρκο Ενρίκες-Ομινάμι.

«Μολονότι τα αποτελέσματα των τεστ PCR των άλλων υποψηφίων είχαν αρνητικό αποτέλεσμα, αυτό δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να τεθούν σε καραντίνα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.

Μόνο ένας υποψήφιος θα αποφύγει την υποχρεωτική απομόνωση: ο Φράνκο Παρίσι, του Κόμματος για τους Νέους, που ζει στις ΗΠΑ και απέφυγε να ταξιδέψει για να κάνει εκστρατεία στη Χιλή, όπου αντιμετωπίζει δικαστική έρευνα για τη μη καταβολή οφειλών στο δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Data Influye, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο κ. Μπόριτς, υποψήφιος της συμμαχίας της αριστεράς Apruebo Dignidad («Εγκρίνω την Αξιοπρέπεια»), προηγείται ενόψει του πρώτου γύρου (στις 21 Νοεμβρίου), με το 32% των προθέσεων ψήφου. Ακολουθεί ο Χοσέ Αντόνιο Καστ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος βρισκόταν στην πρώτη θέση σε δημοσκόπηση άλλου ινστιτούτου, που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Ο κ. Καστ, δικηγόρος, 55 ετών, υπερασπιστής της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990) και θαυμαστής της προέδρου της Βραζιλίας, του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, καταγράφει άνοδο στις δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η άνοδος αυτή καταγράφεται σε βάρος κυρίως του υποψηφίου της φιλελεύθερης δεξιάς Σεμπαστιάν Σίτσελ (9%), 44 ετών, υποψηφίου της συμμαχίας του απερχόμενου προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μπόριτς, ο νεότερος υποψήφιος για την προεδρία στην ιστορία της Χιλής, θα αναμετρηθεί με τον κ. Καστ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τη 19η Δεκεμβρίου. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η γερουσιάστρια των Χριστιανοδημοκρατών, η Γιάσνα Προβόστε (13%).

Πάνω από 15 εκατομμύρια πολίτες της Χιλής θα κληθούν στις κάλπες σε μερικές ημέρες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο, να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου και να αναδείξουν τους περιφερειάρχες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρά Τραμπ κατά Μασκ: «Εκτροχιάζεται και εξελίσσεται σε σκέτη καταστροφή» – Η ειρωνική απάντηση του δισεκατομμυριούχου
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε γελοία την απόφαση του Έλον Μασκ για νέο κόμμα και του θύμισε ότι αυτό των Ρεπουμπλικανών είναι πολύ επιτυχημένο
Ντόναλντ Τραμπ και Έλον Μασκ
Κρίσιμη συνάντηση Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ: Άκαρπες οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
«Βγάλαμε ήδη πολλούς ομήρους, αλλά σε ό,τι αφορά τους ομήρους που απομένουν, θα βγει καλός αριθμός. Νομίζουμε πως θα γίνει αυτή την εβδομάδα» είπε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα