Κόσμος

Εξαρθρώθηκε η ομάδα φιλορώσων χάκερς NoName057 (16) – Η ανακοίνωση Europol και Eurojust

Βασικοί στόχοι της ήταν υποδομές όπως πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και δημόσια δίκτυα μέσων μεταφοράς

Μια ομάδα φιλορώσων χάκερς με την κωδική ονομασία NoName057 (16) εξαρθρώθηκε από την ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol και την μονάδα δικαστικής συνεργασίας Eurojust.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα (16.07.2025) οι Europol και Eurojust, αναφέρεται πως η ομάδα των φιλορώσων χάκερς θεωρείται υπεύθυνη για πολλές επιθέσεις σε βάρος της Ουκρανίας και των συμμάχων της, καθώς έβαζε στο στόχαστρο σημαντικές υποδομές στην Ευρώπη.

Στις 15 Ιουλίου 2025 το botnet, δηλαδή το δίκτυο των εκατοντάδων μολυσμένων υπολογιστών ή συσκευών σε όλον τον κόσμο, διαλύθηκε και πολλοί ύποπτοι ταυτοποιήθηκαν, ενώ οι βασικοί υποκινητές της ομάδας κατοικούν στη Ρωσία, ανέφεραν οι δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Στην επιχείρηση ενεπλάκησαν δώδεκα χώρες και συνελήφθησαν δύο άνθρωποι, ένας στη Γαλλία και ένας Ισπανία.

 

Η Γερμανία εξέδωσε έξι εντάλματα σύλληψης σε βάρος υπόπτων που κατοικούν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι δύο από αυτούς θεωρούνται οι βασικοί υποκινητές της ομάδας. Συνολικά, τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν είναι επτά και οι Ρώσοι ύποπτοι είναι έξι.

Ο τρόπος δράσης τους

Η ομάδα των χάκερς φέρεται ότι εξαπέλυε επιθέσεις τύπου DDoS (επίθεση κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας) υπερφορτώνοντας ιστοτόπους και εφαρμογές, ώστε να μην είναι πλέον διαθέσιμοι.

Βασικοί στόχοι της ήταν υποδομές όπως πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και δημόσια δίκτυα μέσων μεταφοράς. Σύμφωνα με τη Eurojust, η NoName057(16) εξέφρασε τη στήριξή της στη Ρωσία από την αρχή του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.

Στη Γερμανία καταγράφηκαν 14 επιθέσεις, κάποιες εκ των οποίων κράτησαν πολλές ημέρες και έπληξαν περίπου 230 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και αμυντικές βιομηχανίες. Επιθέσεις καταγράφηκαν επίσης σε όλη την Ευρώπη, κατά την περίοδο των ευρωεκλογών.

Στη Σουηδία, στοχοποιήθηκαν κυβερνητικοί ιστότοποι και τράπεζες ενώ η Ελβετία δέχτηκε πολλές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της Ειρηνευτικής Συνόδου για την Ουκρανία, τον Ιούνιο του 2024. Πρόσφατα, η Ολλανδία μπήκε επίσης στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τη νίκη Μαμντάνι: «Ζω στη Νέα Υόρκη αλλά θέλω να φύγω – Δεν θέλω να είμαι σε κομμουνιστικό καθεστώς»
«Οι Δημοκρατικοί είναι τόσο ακραίοι που το Μαϊάμι θα γίνει το καταφύγιο για όσους δραπετεύουν από τον κομμουνισμό της Νέας Υόρκης», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump στο βήμα του «American Business Forum Miami»
5
Συνελήφθη ο Λίβυος στρατηγός Οσάμα Αλ-Μασρί για βασανισμούς μεταναστών – Είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ιταλικές αρχές πριν ένα χρόνο
Ο Αλ-Μασρί είχε συλληφθεί προηγουμένως στο Τορίνο στις 19 Ιανουαρίου, κατόπιν εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα πολέμου, βασανιστήρια, δολοφονία και σεξουαλική βία
Ιταλική αστυνομία
Ανήλικοι που δεν έχουν κάνει εμβόλιο για τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές επιπλοκές εκτιμά βρετανική έρευνα
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καρδιακοί κίνδυνοι από τη μόλυνση από Covid είναι σημαντικά υψηλότεροι, ακόμα και σε νέους, συγκριτικά με εκείνους από το εμβόλιο της Pfizer
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού
Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται ότι όλος ο κόσμος συνωμότησε εναντίον του
«Εμφανίστηκαν ως διά μαγείας», απάντησε για τα δεδομένα που βρέθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο και δείχνουν ότι έψαχνε για το πώς σβήνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα
Γάλλοι αστυνομικοί
Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές κατηγορούν το Πεντάγωνο ότι δεν ενημερώνει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, σε μια σπάνια, δικομματική επίδειξη δυσφορίας απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγόρησαν κορυφαίο αξιωματούχο ότι στελέχη υπουργείου δίνουν την εντύπωση ότι υπονομεύουν την πολιτική του Τραμπ
Λευκός Οίκος