Κόσμος

Έκτακτη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό ζητά ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Η Σλοβακία θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επιταχύνουν την ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολονία της Γερμανίας οι οποίες πυροδότησαν μια ευρεία συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική, ο Φίτσο είπε ότι θα αναφερθεί στο θέμα αυτό σε επιστολή που θα στείλει στον Τουσκ και τον Γιούνκερ. Ταυτόχρονα, θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης την προστασία των συνόρων.
“Το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής είναι απαράδεκτο. Μέχρι να δημιουργηθούν –το νωρίτερο το φθινόπωρο– θα έχουν φτάσει στην Ευρώπη 2 εκατομμύρια μετανάστες επειδή κανείς δεν τους σταματά”, τόνισε ο Φίτσο.
“Θα πρέπει να τροποποιήσουμε το χρονοδιάγραμμα που εγκρίναμε πρόσφατα γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το φθινόπωρο, μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν” στην Κολονία, πρόσθεσε. “Οι επιθέσεις αυτές (σ.σ. εναντίον των γυναικών) δεν έγιναν μόνο στην Κολονία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Σουηδία”, συνέχισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Φίτσο, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα ανάρτησε μια ανακοίνωση στο Twitter εκφράζοντας την υποστήριξή του στο σχέδιο επιτάχυνσης της εντατικοποίησης των ελέγχων στα ευρωπαϊκά σύνορα.
“Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι έτοιμη να υποστηρίξει όλα τα βήματα που θα οδηγούσαν στην ταχύτερη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, συμπεριλαμβανομένης και μιας έκτακτης σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, ανέφερε.
Ωστόσο, από τις Βρυξέλλες, μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής. “Ο πρόεδρος Τουσκ δεν προβλέπει και δεν έχει την πρόθεση να συγκαλέσει ειδική σύνοδο κορυφής. Η επόμενη είναι καθορισμένη για τις 18-19 Φεβρουαρίου”, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκκενώθηκε προληπτικά το συνεδριακό κέντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ντάβος μετά από αναφορές για παράξενη μυρωδιά
Σύμφωνα με αναφορές, πυρκαγιά ξέσπασε σε μια ξύλινη καλύβα κοντά στο ξενοδοχείο που στεγάζει το συνεδριακό κέντρο, προκαλώντας την εκκένωση του κτιρίου
Πυροσβέστες έξω από το Συνεδριακό Κέντρο κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος στην 56η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Νταβός
Η Κριστίν Λαγκάρντ αποχώρησε από δείπνο στο Ντάβος: Δεν άντεξε τα σχόλια για την Ευρώπη από τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου
Ο διευθύνοντας σύμβουλο της BlackRock τερμάτισε το δείπνο πριν το επιδόρπιο, μετά το περιστατικό με τις διαμαρτυρίες, καθώς οι καλεσμένοι άρχισαν να αποχωρούν
Η Κριστίν Λαγκάρντ 7
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πάπα να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» - Επιφυλακτικό το Βατικανό
Η τελική απόφαση της Αγίας Εδρας αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς ενδεχόμενη συμμετοχή του ποντίφικα θα προσέδιδε ιδιαίτερο διεθνές και συμβολικό βάρος στη νέα αυτή αμερικανική πρωτοβουλία
Ο πάπας Λέων