Κόσμος

«Εμφύλιος» στο στρατόπεδο Τραμπ για τη βίζα εργασίας: Ο Μασκ απειλεί με «πόλεμο»

«Υπέροχο πρόγραμμα, έχω πολλές H-1B στις επιχειρήσεις μου» αναφέρει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ

Σαφές μήνυμα πως θα «πολεμήσει» για να υπερασπιστεί το πρόγραμμα χορήγησης βίζας εργασίας H-1B, που αφορά σε μεγάλο βαθμό τον τεχνολογικό τομέα έστειλε ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, ερχόμενος σε σύγκρουση με ένα μέρος των υποστηρικτών του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Έλον Μασκ έγραψε: «Είμαι στην Αμερική, μαζί με τόσους πολλούς ανθρώπους σε κρίσιμες θέσεις, που έφτιαξαν την SpaceX, την Tesla και εκατοντάδες άλλες εταιρείες οι οποίες ισχυροποίησαν την Αμερική, χάρη στη βίζα Η1Β».

«Θα πολεμήσω για το θέμα αυτό, το οποίο άτομα σαν εσάς δεν καταλαβαίνουν», πρόσθεσε.

Ο Μασκ γεννήθηκε στη Νότια Αφρική αλλά έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα και στο παρελθόν ήταν κάτοχος βίζας εργασίας Η-1Β. Η εταιρεία Tesla, ως εργοδότης, φέτος αιτήθηκε και έλαβε 724 τέτοιες βίζες για να προσλάβει αλλοδαπούς εργαζομένους. Η H-1B συνήθως ισχύει για μία τριετία αλλά οι κάτοχοί της μπορούν να την επεκτείνουν ή να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί πράσινη κάρτα.

Η ανάρτηση του Μασκ απευθυνόταν σε υποστηρικτές του Τραμπ, πολέμιους της μετανάστευσης, που πιέζουν να καταργηθεί το πρόγραμμα Η-1Β, εν μέσω μίας ζωηρής διαμάχης για το μεταναστευτικό και τη θέση των εξειδικευμένων μεταναστών και άλλων ξένων που μπαίνουν στις ΗΠΑ με βίζα εργασίας.

Ο «εμφύλιος»

Η διαμάχη πυροδοτήθηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας από ακροδεξιούς ακτιβιστές οι οποίοι επέκριναν την απόφαση του Τραμπ να διορίσει σύμβουλό του για την τεχνητή νοημοσύνη τον Ινδοαμερικανό επιχειρηματία Σρίραμ Κρίσναν. Υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι ο Κρίσναν θα επηρεάζει τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Την Παρασκευή ο Στιβ Μπάνον, έμπιστος του Τραμπ επί πολλά χρόνια, επέκρινε τους «ολιγάρχες» των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών επειδή στηρίζουν το πρόγραμμα Η-1Β και χαρακτήρισε τη μετανάστευση απειλή για τον δυτικό πολιτισμό.

Σε απάντηση, ο Μασκ και πολλοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες του τομέα κάνουν διαχωρισμό μεταξύ της νόμιμης μετανάστευσης, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, και της παράνομης.

Ο Μασκ έχει δαπανήσει σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος. Αυτήν την εβδομάδα έκανε συχνά αναρτήσεις σχετικές με την έλλειψη εγχώριων ταλέντων που θα μπορούσαν να καλύψουν όλες τις θέσεις στις τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ.

Στο πλευρό του ο Τραμπ

 Στη «σκιά» του «εμφυλίου» στο στρατόπεδο του Τραμπ, ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη New York Post πως είναι υποστηρίζει τις βίζες μετανάστευσης για εξειδικευμένος εργαζόμενους.

«Πάντα μου άρεσαν οι βίζες, πάντα ήμουν υπέρ της βίζας. Γι’ αυτό και τις έχουμε», είπε ο Τραμπ τηλεφωνικά, αναφερόμενος στο πρόγραμμα H-1B, το οποίο επιτρέπει σε εταιρείες να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εξειδικευμένους εργαζόμενους. «Έχω πολλές H-1B βίζες στις επιχειρήσεις μου. Πάντα πίστευα στις H-1B. Τις έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Είναι ένα υπέροχο πρόγραμμα», πρόσθεσε ο Τραμπ, ο οποίος είχε περιορίσει την πρόσβαση σε βίζες αλλοδαπών εργαζομένων στην πρώτη του κυβέρνηση και είχε επικρίνει το πρόγραμμα στο παρελθόν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Χάος με δεκάδες καθυστερήσεις πτήσεων σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο – Τεράστιες ουρές στο check-in
Εκατοντάδες πτήσεις καθυστέρησαν, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στα check-in, μετά την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα συστήματα σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές
Ανανεώθηκε πριν 45 λεπτά
16
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με τρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 1
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 5
Το Ισραήλ «ισοπεδώνει» τη Γάζα στέλνοντας ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα με εκρηκτικά
Σε απόγνωση οι κάτοικοι που δεν έχουν που να πάνε - «Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ
Βομβαρδισμοί στη Γάζα 10
Αμερικανικό χτύπημα σε ταχύπλοο που μετέφερε ναρκωτικά: Το βίντεο που δημοσίευσε ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε – τουλάχιστον τρία – πλήγματα εναντίον σκαφών τα οποία ανήκαν όπως διαβεβαίωσε σε διακινητές ναρκωτικών
Το ταχύπλοο που χτύπησαν οι Αμερικανικές δυνάμεις
3