Κόσμος

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν έρευνα για σεξουαλική βία από τη Χαμάς – Κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου

Τρεις μήνες συμπληρώθηκαν ήδη από την 7η Οκτωβρίου, την ημέρα που η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ.

Από εκείνη την ημέρα πλήθος καταγγελιών για σεξουαλική βία από τα μέλη της Χαμάς έχει δει το φως της δημοσιότητας, ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία καυτηριάζοντας το γεγονός ότι διεθνείς οργανισμοί δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή σε μαρτυρίες γυναικών που έπεσαν θύματα των αδικημάτων αυτών.

Σήμερα, 8/1/2024, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζήτησαν σήμερα να υπάρξει λογοδοσία για σεξουαλική βία σε βάρος Ισραηλινών αμάχων κατά τις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι οι αυξανόμενες αποδείξεις για βιασμούς και ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων καταδεικνύουν πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Ο αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων για καταγγελλόμενη σεξουαλική βία είναι ιδιαιτέρως οδυνηρός», ανέφεραν σε σημερινή τους ανακοίνωση δύο ανεξάρτητοι, διορισμένοι από τον ΟΗΕ, εμπειρογνώμονες. Η δήλωσή τους αφορούσε τις καταγγελίες περί σεξουαλικών βασανισμών, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, ομαδικών βιασμών καθώς και ακρωτηριασμών και πυροβολισμών σε γεννητικά όργανα.

«Αυτές οι πράξεις συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου που, δεδομένου του αριθμού των θυμάτων και της εκτεταμένης προμελέτης και σχεδιασμού των επιθέσεων, μπορεί επίσης να προσδιορίζονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφεραν οι ειδικοί.

«Το κάθε ένα θύμα αξίζει να αναγνωριστεί, ανεξάρτητα από την εθνότητα, τη θρησκεία ή το φύλο, και ο ρόλος μας είναι να είμαστε η φωνή τους», πρόσθεσαν οι δύο ειδικοί.

Οι δύο εμπειρογνώμονες σε θέματα βασανισμών και εκτελέσεων –  Άλις Τζιλ Έντουαρντς και Μόρις Τίντμπαλ-Μπιντς — έχουν αναφέρει το ζήτημα στις αρχές της Χαμάς, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Έχουν επίσης αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση του Ισραήλ και ζητούν συνεργασία με τους ερευνητές τους.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανοίξει ήδη την δική τους έρευνα για πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πλέον πολύνεκρης επίθεσης στο Ισραήλ στην ιστορία της χώρας. Η Χαμάς αρνείται την όποια κακοποίηση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η εκεχειρία Ιράν και Ισραήλ κράτησε τέσσερις ώρες: Νέα πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη – «Θα απαντήσουμε αποφασιστικά» λέει το Τελ Αβίβ
Εύθραυστη φαίνεται πως είναι η εκεχειρία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ καθώς νέος συναγερμός σήμανε στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στη πόλη...
Συντρίμμια στην πόλη Μπερ Σεβά στο Ισραήλ 3
Ευχή γίνεται η «κατάρα των Φαραώ»: Η θανατηφόρα τοξίνη από τον τάφο του Τουταγχαμών πηγή θεραπείας για τον καρκίνο
Αφότου οι αρχαιολόγοι άνοιξαν τον τάφο του Τουταγχαμών τη δεκαετία του 1920, μια σειρά από πρόωρους θανάτους μεταξύ της ομάδας ανασκαφής τροφοδότησε φήμες για μια κατάρα του Φαραώ
Ευχή γίνεται η «κατάρα των Φαραώ»: Η θανατηφόρα τοξίνη από τον τάφο του Τουταγχαμών πηγή θεραπείας για τον καρκίνο