Κόσμος

Ένταση στις σχέσεις Ρωσίας – Γερμανίας με φόντο μια δολοφονία στο Βερολίνο

“Ύποπτη για τρομοκρατία επί γερμανικού εδάφους” χαρακτηρίζει τη Ρωσία η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Γερμανίας, με αφορμή την δολοφονία τον περασμένο Αύγουστο, ενός 40χρονου Γεωργιανού σε κεντρικό πάρκο στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, την έρευνα έχει πλέον αναλάβει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, καθώς υπάρχουν «αρκετά πραγματικά στοιχεία» ότι πίσω από την δολοφονία βρίσκονται είτε «ρωσικές αρχές» είτε αξιωματούχοι της φιλικά προσκείμενης στην Μόσχα, κυβέρνησης της Τσετσενίας.

Όπως επισημαίνει το Der Spiegel, η υπόθεση λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις, με την ανώτατη διωκτική αρχή της Γερμανίας να υποψιάζεται επισήμως την Ρωσία για τρομοκρατικές πράξεις επί γερμανικού εδάφους. Αντιδρώντας στην εξέλιξη, η γερμανική κυβέρνηση απέλασε νωρίτερα σήμερα δύο στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Είχε μάλιστα προηγουμένως ενημερώσει σχετικά τον Ρώσο Πρέσβη στο Βερολίνο Σεργκέι Γ. Νετσάγιεφ, επιδίδοντάς του αντίστοιχη ρηματική διακοίνωση.

Εντολή απέλασης σε δυο Ρώσους πράκτορες

Οι δύο Ρώσοι πράκτορες χαρακτηρίστηκαν από τις γερμανικές αρχές «ανεπιθύμητα πρόσωπα»και πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα εντός επτά ημερών. Μέχρι τώρα ήταν διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες στην ρωσική πρεσβεία, αλλά, σύμφωνα με το Spiegel, εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες GRU. Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπέβαλαν στο υπουργείο Εξωτερικών κατάλογο με πιθανούς υποψηφίους για απέλαση και η κυβέρνηση έκανε την τελική επιλογή, την οποία αιτιολόγησε επικαλούμενη έλλειψη συνεργασίας από τις ρωσικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία.

russia germany
photo epa

Στην ρηματική διακοίνωση το Βερολίνο ζητά επιτακτικά από την Μόσχα να συνεργαστεί με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία για την διαλεύκανση της υπόθεσης. «Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα στο πλαίσιο της υπόθεσης», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και, όπως επισημαίνεται σε πολλά γερμανικά ΜΜΕ, εκτιμάται ότι η ρωσική κυβέρνηση θα «απαντήσει» με απέλαση γερμανών διπλωματών ή πρακτόρων από την Ρωσία.

Φόνο στη Μόσχα έχει διαπράξει ο βασικός ύποπτος

Οι γερμανικές αρχές πάντως έχουν συλλάβει τον ρώσο Βαντίμ Κράσικοφ ως ύποπτο για την δολοφονία του Γεωργιανού, ό οποίος φέρεται να είχε πολεμήσει στο πλευρό των Τσετσένων αυτονομιστών. Ο Κράσικοφ θεωρείται ύποπτος και για την δολοφονία ρώσου επιχειρηματία στην Μόσχα το 2015, ενώ και στις δύο περιπτώσεις είχε πλησιάσει το θύμα του επιβαίνοντας σε ποδήλατο. Υποτίθεται ότι εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός, ωστόσο οι έρευνες οδηγούν κατευθείαν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγεται και η υπηρεσία GRU. Επιπλέον, το θύμα, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, θεωρείτο από την Μόσχα «εχθρός του κράτους» και «τρομοκράτης».

Μέρκελ: Η Ρωσία δεν βοήθησε στις έρευνες

Η Γερμανία έλαβε την απόφαση να απελάσει δύο υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας αφού κατέστη σαφές πως η Ρωσία δεν συνεργαζόταν με την έρευνα για τη δολοφονία ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο, δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα συναντηθώ με τον Ρώσο πρόεδρο την ερχόμενη εβδομάδα και θα τον ενημερώσω», είπε η Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία. «Λάβαμε την απόφαση αυτή επειδή δεν βλέπαμε η Ρωσία να μας υποστηρίζει στην εξιχνίαση της δολοφονίας αυτής».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν - Συνεχίζονται για 5η μέρα οι κινητοποιήσεις
Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα πως ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν μέλος της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ, που αναπτύσσεται για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις
Ιράν
Ελβετία: Αυτό είναι το δημοφιλές μπαρ Constellation στο Κραν Μοντανά όπου έγινε η φονική έκρηξη – Λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια
Νεανικό μπαρ για μπύρες και χορό, όχι ιδιαίτερα πολυτελές - Έγινε ιδιαίτερα γνωστό τη δεκαετία του 1980, όταν φιλοξενούσε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκι
Το εσωτερικό από το μπαρ Le Constellation που πήρε φωτιά
Ελβετία: «Κερί γενεθλίων σε σαμπάνια» προκάλεσε την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά την Πρωτοχρονιά
Μεταξύ των θυμάτων και ξένοι τουρίστες - «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όλο το νυχτερινό κέντρο πήρε φωτιά. Τρέξαμε όλοι έξω ουρλιάζοντας», αφηγούνται δύο νεαρές Γαλλίδες
Το θέρετρο Κραν Μοντανά στην Ελβετία όπου ξέσπσε η φονική έκρξη και πυρκαγιά
30
Τραγωδία στην Ελβετία: Τουλάχιστον 40 νεκροί από την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά - Ασφυξία στα νοσοκομεία με 100 τραυματίες
Οι ελβετικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης - Παραμένουν ακόμα άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη - Σε σοβαρή κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες
Φονική έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας
14
«Ευχόμαστε να μην υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων στο Κραν Μοντανά» λέει το ΥΠΕΞ - Γραμμή βοήθειας
«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι ελληνικές πρεσβευτικές αρχές στη Βέρνη, αλλά ακόμη δεν έγιναν γνωστά ούτε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος
Έκρηξη στο Κραν Μοντανά