Τετάρτη, 29 Μαΐ
21oC Αθήνα

Έπεσαν οι υπογραφές! Αυξάνονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία

Έπεσαν οι υπογραφές! Αυξάνονται οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Πολωνία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι στη Βαρσοβία με τον οποίο συζήτησε τους αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA) καθώς επίσης και την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Ο Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ υπέγραψαν κατόπιν την EDCA.

Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πανδημία της Covid-19, η ασφάλεια των δικτύων 5G και μια νέα διμερής συμφωνία για την ανάπτυξη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας.

click4more: Θέμα Τουρκίας στη συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν – Τι θα περιλαμβάνει η “ατζέντα”

Με την EDCA, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία στους 5.500 τουλάχιστον. Το ετήσιο κόστος για την Πολωνία θα ανέλθει γύρω στα 500 εκατομμύρια ζλότι επιπλέον.

Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο PAP ο Μπλάζακ δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί στους 20.000.

Η επίσκεψη του Πομπέο στη Βαρσοβία έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης την Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, προκειμένου να συζητήσει θέματα ενεργειακής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.

U.S. Secretary of State Mike Pompeo meets with Polish Foreign Minister Jacek Czaputowicz in Lazienki Palace in Warsaw, Poland, August 15, 2020. Janek Skarzynski/Pool via REUTERS
U.S. Secretary of State Mike Pompeo and Polish Foreign Minister Jacek Czaputowicz greet each other with an elbow bump in Lazienki Palace in Warsaw, Poland, August 15, 2020. Janek Skarzynski/Pool via REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις