Κόσμος

Επιμένει η Ζιμπάμπουε στην πώληση διαμαντιών

Η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα στην πώληση μεγάλης ποσότητας διαμαντιών, παρά την διεθνή απαγόρευση.

 

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης συμμαχίας στη Ζιμπάμπουε θα προχωρήσει άμεσα στην πώληση διαμαντιών από αμφιλεγόμενα ορυχεία στην Τσιάντζουα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με εφημερίδα που ελέγχεται από το κράτος.
 
Η απόφαση, στην οποία αναφέρθηκε η εφημερίδα Herald, επικαλούμενη τον υπουργό Ορυχείων Όμπερτ Μποφού, ανακοινώθηκε παρά τη συνεχιζόμενη απαγόρευση της πώλησης των λεγόμενων “ματωμένων διαμαντιών” από την περιοχή, που επιβάλει διεθνής οργανισμός λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
“Έγινε σαφές στη συνάντηση ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφωνεί να πωληθούν άμεσα τα διαμάντια μας”, φέρεται να δήλωσε ο Μποφού, σύμφωνα με την εφημερίδα. “Αλλά χρειάζεται να βρούμε ένα μηχανισμό για να προχωρήσουμε αυτήν την διαδικασία”.
 
Η Τσιάντζουα, όπου ανακαλύφθηκαν τα σημαντικότερα κοιτάσματα διαμαντιών τον τελευταίο αιώνα, αποτελεί το αντικείμενο αντεγκλήσεων εδώ και χρόνια. Το 2006, ο στρατός είχε απομακρύνει από την περιοχή κάνοντας χρήση βίας 35.000 διαμαντορύχους χωρίς άδεια. Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 200 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και χιλιάδες είχαν δεχθεί επιθέσεις από στρατιώτες. Άνδρες του στρατού είχαν επίσης κατηγορηθεί για πλιάτσικο και λαθρεμπόριο διαμαντιών.
 
Η οργάνωση πιστοποίησης διαμαντιών Kimberley Process (KP), που έχει στόχο την μείωση του εμπορίου διαμαντιών που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση συγκρούσεων, απαγόρευσε την εξαγωγή διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε όταν οι καταγγελίες αυτές είχαν έλθει στο φως.
 
Η κυβέρνηση φέρεται να έχει συγκεντρώσει διαμάντια περίπου 4,5 εκατ. καρατίων μετά την επιβολή της απαγόρευσης στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
 
Σε πρόσφατη συνάντηση των μελών της KP στο Ισραήλ δεν υπήρξε συμφωνία όσον αφορά τις εκτιμήσεις από μέρους παρατηρητή της οργάνωσης στην Ζιμπάμπουε ότι η χώρα πλέον πληρεί τις ελάχιστες προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψει στην διεθνή αγορά διαμαντιών.
 
Η επόμενη σύνοδος της οργάνωσης αυτής είναι προγραμματισμένη για το Νοέμβριο, όταν αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το θέμα.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή γραμμή Τραμπ απέναντι στο Ιράν: «Ίσως είμαστε καλύτερα χωρίς συμφωνία»
Ο Αμερικανικός πρόεδρος χαρακτήρισε προδότες τους επικριτές του, ενώ ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
«Τεράστιο κόστος και συνέπειες» με τους νέους δασμούς Τραμπ στα αυτοκίνητα από την ΕΕ – Η απάντηση της Κομισιόν
Η απάντηση της ΕΕ έρχεται μετά την κατηγορία του Τραμπ προς την ΕΕ ότι δεν συμμορφώνεται «στο σύνολό της» με τη εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε και την ανακοίνωσή του ότι θα αυξήσει τους δασμούς στο 25%
Αυτοκίνητα 10
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν