Κόσμος

Επιστολή Τραμπ στον Ζάεφ: Ιστορικό επίτευγμα η συμφωνία των Πρεσπών

Ως το πιό ιστορικό επίτευγμα για τα Βαλκάνια από τη συμφωνία του Ντέιτον, χαρακτηρίζει ο Τραμπ τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, με την οποία τον συγχαίρει για την κύρωση και υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Πρόκειται για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, από τη Συμφωνία του Ντέιτον και φανερώνει την θαρραλέα ηγετική ικανότητα που επιδείξατε. Με τις προσπάθειες που καταβάλατε, από κοινού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίσατε ένα πιο σταθερό μέλλον με ευημερία, όχι μόνο για τις δύο χώρες σας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η χώρα σας θα καταλάβει τώρα τη θέση που της ανήκει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ως Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει ο Τραμπ στην επιστολή του αυτή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γραφείο του Ζόραν Ζάεφ.

«Ελπίζω ότι η Συνθήκη της Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες της περιοχής. Η Συμφωνία υπογραμμίζει την ουσιαστική αλήθεια ότι με πολιτικό θάρρος και ικανότητα εστίασης στα μακροπρόθεσμα οφέλη έναντι των βραχυπρόθεσμων κινδύνων, οι ηγέτες μπορούν να προβαίνουν σε συμβιβασμούς που είναι δύσκολοι άλλα απαραίτητοι, προκειμένου να κατευθύνουν τις χώρες τους σε μια πορεία προς ένα λαμπρότερο μέλλον» σημειώνει ακόμη στην επιστολή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και καταλήγει:

«Σας συγχαίρω, γι΄ακόμη μία φορά για την ηγετική ικανότητα και δέσμευση να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, αρχίζοντας από τις διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας με την κύρωση και τέλος με την πλήρη υλοποίησή της. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μεγάλος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είμαστε ευτυχείς που θα μπορέσουμε να σας καλωσορίσουμε ως τον 30ό σύμμαχό μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να συνεχίσουμε το κοινό μας έργο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα