Κόσμος

Επίθεση στη Σ. Αραβία: Ήταν «πράξη πολέμου» λέει ο Πομπέο

Η επίθεση στη Σ. Αραβία φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ, υποστήριξε από το Ριάντ.

“Πράξη πολέμου” χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, την οποία απέδωσε για άλλη μια φορά στο Ιράν.

“Επρόκειτο για ιρανική επίθεση”, είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε ότι η ενέργεια αυτή “φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ” Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν.

Λίγο νωρίτερα, παρουσιάζοντας τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σ. Αραβίας είπε ότι η επίθεση προήλθε από τον βορρά και “αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν”. Ο Τούρκι αλ Μάλικι είπε ότι χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι Κρουζ, που δεν εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη, στα νότια.

Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πάντως δεν κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις εκτοξεύσεις αυτές, λέγοντας μόνο ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του βασιλείου, ότι από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη θα βρεθεί το ακριβές σημείο της εκτόξευσης.

Ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σ. Αραβία για να ερευνήσουν τις επιθέσεις

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες είπε ότι οι ειδικοί έχουν ήδη αναχωρήσει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από διπλωματικές πηγές στον Οργανισμό.

“Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση”, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η απόφαση 2231 του ΟΗΕ, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το 2015, επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας από τον ΟΗΕ. Προβλέπει μεταξύ άλλων την αποστολή ειδικών εφόσον βρεθούν σε κάποια χώρα οπλικά συστήματα κατασκευασμένα στο Ιράν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στους εμπειρογνώμονες περιλαμβάνονται και ειδικοί στους οποίους έχει ανατεθεί να ελέγχουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Υεμένη, το οποίο ισχύει επίσης από το 2015.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με Τραμπ και Πούτιν στη Βουδαπέστη, αν προσκληθεί
Εκτίμησε ωστόσο ότι η Βουδαπέστη δεν είναι «το καλύτερο σημείο για αυτή τη συνάντηση» - Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν στην ουγγρική πρωτεύουσα με στόχο να βρεθεί λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ανάλυση Politico: Ο «ανυπόμονος» Ζελένσκι απέτυχε στη συνάντηση με τον Τραμπ – Οι μεγάλες προσδοκίες και όσα πραγματικά συνέβησαν στον Λευκό Οίκο
Ο Ζελένσκι ήλπιζε να εξασφαλίσει την προμήθεια αμερικανικών πυραύλων Tomahawk, ένα όπλο που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες του πολέμου στην Ουκρανία
U.S. President Donald Trump welcomes Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy at the White House in Washington, D.C., U.S., October 17, 2025. REUTERS
Βιρτζίνια Τζιουφρέ: «Με βίασε γνωστός πρωθυπουργός» – Η αποκαλυπτική βιογραφία του θύματος του Τζέφρι Επστάιν
«Ο πρωθυπουργός γελούσε όταν με πόναγε και ηδονιζόταν περισσότερο όταν τον ικέτευα να σταματήσει. Με βίασε πιο άγρια από οποιονδήποτε άλλο πριν» είχε γράψει η γυναίκα στο βιβλίο της
Βιρτζίνια Τζούφρε
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει τους τόνους μετά τις φονικές ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα – «Η κατάπαυση του πυρός παραμένει σε ισχύ»
45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές επιδρομές - Μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης θα πάει «τις επόμενες ημέρες» στο Ισραήλ για να αποτιμήσει την κατάσταση
Ντόναλντ Τραμπ
Κύπρος: Ποιος είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν – Ο νέος «ηγέτης» στα Κατεχόμενα που εκτόπισε τον εκλεκτό του Ερντογάν
Ο νέος «πρόεδρος» στα Κατεχόμενα δεν υιοθετεί τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό και τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Τουφάν Ερχιουρμάν