Κόσμος

Ερντογάν: «Αδιανόητη η ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία» – Ζητά ισλαμική χώρα με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης, θεωρούμε τη διαδικασία προσχώρησής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική μας προτεραιότητα» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος

Η ασφάλεια της Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη και αναμένουμε από τους Ευρωπαίους να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας σε πρεσβευτές στην Τουρκία ζήτησε την παρουσία μιας ισλαμικής χώρας με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
 
«Ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης, θεωρούμε τη διαδικασία προσχώρησής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική μας προτεραιότητα. Οι πρόσφατες εξελίξεις κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Γίνεται όλο και πιο αδύνατο για την Ευρώπη να επιβιώσει ως παγκόσμιος παράγοντας χωρίς τη δίκαιη θέση της Τουρκίας σε αυτήν. Για να το θέσουμε ευθέως, η ασφάλεια μιας Ευρώπης χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη.

Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα και να προωθήσουν τη διαδικασία πλήρους ένταξής μας με οραματική προοπτική» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στους πρεσβευτές των ξένων χωρών στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια δείπνου ιφτάρ, με το οποίο οι μουσουλμάνοι διακόπτουν τη νηστεία το ιερό μήνα του Ραμαζανίου.
 
Παράλληλα, επισήμανε ότι «η παρουσία μιας ισλαμικής χώρας με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι κάτι περισσότερο από ανάγκη, είναι απαραίτητη».
 
Για τις προσπάθειες ειρήνευσης στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε και τις προηγούμενες ημέρες, ότι μια πιθανή λύση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε χωρίς τη Ρωσία ούτε χωρίς την Ουκρανία. «Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά σήμερα ότι η διαρκής ειρήνη είναι δυνατή μόνο μέσω μιας δίκαιης και έντιμης ειρήνης. Ο δρόμος προς αυτό περνάει μέσα από μια διαδικασία διαπραγματεύσεων στην οποία εκπροσωπούνται και οι δύο πλευρές» τόνισε.
 
Παράλληλα, εξαίροντας τη στάση της χώρας του και προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε στο παρελθόν, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε: «Από την πρώτη ημέρα, έχουμε ως στόχο να βρούμε μια λύση στην κρίση χωρίς να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Μέσω πρωτοβουλιών όπως η διαδικασία της Κωνσταντινούπολης, η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και η ανταλλαγή κρατουμένων, έχουμε αποδείξει ότι είναι εφικτή η διαπραγμάτευση και ο συμβιβασμός παρά τις συνθήκες πολέμου.

Έχουμε δηλώσει σε κάθε ευκαιρία ότι οι φόρμουλες που αποκλείουν κάποιο από τα μέρη του πολέμου θα είναι μάταιες. Σε αυτό το σημείο, γινόμαστε μάρτυρες από κοινού του πόσο ρεαλιστικές και ακριβείς ήταν αυτές οι προσεγγίσεις».
 
Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
 
Ο Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Συρία λέγοντας: «Όσοι ελπίζουν να επωφεληθούν από την αστάθεια αυτής της χώρας εγείροντας εθνοτικά και θρησκευτικά ζητήματα στη Συρία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Δεν θα επιτρέψουμε η περιοχή μας να σχεδιαστεί ξανά με νέους χάρτες, όπως έγινε πριν από έναν αιώνα. […] Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος και τι προσπαθεί να κάνει».
 
Επανέλαβε επίσης πως η Τουρκία επιθυμεί την ανοικοδόμηση της Συρίας «με εδαφική ακεραιότητα και πολιτική ενότητα, όπου διαφορετικές ταυτότητες θα ζουν δίπλα-δίπλα και η οποία θα αποτελεί πηγή ασφάλειας και σταθερότητας για όλους τους γείτονές της».
 
Ζήτησε επίσης την οικονομική συνδρομή όλων των χωρών για την ανοικοδόμηση της χώρας, καθώς -όπως είπε- «το κόστος της 13χρονης σύγκρουσης στη Συρία είναι ένα εκατομμύριο χαμένες ζωές και ένας τεράστιος λογαριασμός σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων» και τόνισε πως «σχεδόν καμία χώρα στον κόσμο δεν είναι σε θέση να σηκώσει μόνη της ένα τόσο βαρύ φορτίο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στη Νότια Αφρική: 11 νεκροί και 14 τραυματίες μετά από πυροβολισμούς σε ξενοδοχείο
Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι τρία παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, ενώ προειδοποιεί για τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούν τα παράνομα καταστήματα πώλησης αλκοόλ
Αστυνομία στη Νότια Αφρική
Αυστραλία: Μαζικές εκκενώσεις λόγω των εντεινόμενων πυρκαγιών στη Νέα Νότια Ουαλία
Οι αρχές καλούν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες, τροφοδοτούμενες από ακραίο κύμα καύσωνα, απειλούν πυκνοκατοικημένες περιοχές βόρεια του Σίδνεϊ
Σπίτια καίγονται στην Αυστραλία
Ουκρανία: Η «σαρκοφάγος» του Τσερνόμπιλ υπέστη ζημιά μετά από πλήγμα drone – «Έχει χάσει τη βασική λειτουργία περιορισμού της ραδιενέργειας» λέει η ΔΟΑΕ
Ο προστατευτικός θόλος του κατεστραμμένου αντιδραστήρα στο Τσερνόμπιλ, ο οποίος είχε κατασκευαστεί για να αποτρέπει οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας, υπέστη ζημιά από drone
Η νέα δομή ασφαλούς περιορισμού (NSC) πάνω από την παλιά σαρκοφάγος που καλύπτει τον κατεστραμμένο τέταρτο αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ