Κόσμος

Ερντογάν: Ψάχνει συμμάχους στον αραβικό κόσμο και στους Ταλιμπάν

Συμμάχους προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ψάχνει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας με τις αραβικές χώρες μετά και την κρίση στη Λιβύη, αλλά και τη «απομάκρυνση» της Τουρκίας από τους φιλοευρωπαϊκούς στόχους της.

Ο Ερντογάν πριν λίγες ώρες επικοινώνησε με τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, ενώ πληροφορίες τον θέλουν αν έχει ήδη προσεγγίσει τους Ταλιμπάν για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν, οι Ταλιμπάν διεξάγουν συνομιλίες με το Κατάρ και την Τουρκία για τη διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ και θα πρέπει να διασφαλίσουν την ασφάλεια του αεροδρομίου το συντομότερο δυνατόν ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν να μπορούν να το πράξουν χρησιμοποιώντας εμπορικές πτήσεις.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διασφάλιση της ασφάλειας του αεροδρομίου πρέπει να εφαρμοστεί. Συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τους Καταριανούς και τους Τούρκους για τη διαχείριση του αεροδρομίου. Πρέπει να ζητήσουμε η πρόσβαση στο αεροδρόμιο να είναι ασφαλής», δήλωσε ο Λεντριάν μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2.

Ο Λεντριάν δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στους Ταλιμπάν, αλλά δεν διαπραγματεύεται μαζί τους.

Επικοινωνία Ερντογάν με ΗΑΕ

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε με τον de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν.

Η νέα συνομιλία, που σηματοδοτεί τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, αντίπαλων στην περιφέρεια, αφορούσε «στις διμερείς σχέσεις και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Δεν διευκρινίζεται στο κείμενο το πότε έγινε η συζήτηση.

Ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες, έπειτα από σπάνια συνάντησή του με αξιωματούχο των ΗΑΕ, ότι σημειώνεται πρόοδος στην προσπάθεια βελτίωσης της διμερούς σχέσης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις των Εμιράτων στην τουρκική οικονομία.

Το WAM, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, μετέδωσε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο εθνών κατά τρόπο που υπηρετεί τα κοινά τους συμφέροντα και τους λαούς τους». Ούτε αυτό διευκρίνισε πότε έγινε η συνομιλία.

Η Άγκυρα καταβάλλει προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση με διάφορες αραβικές δυνάμεις που τροφοδότησαν οι διαφωνίες όσον αφορά τη σύρραξη στη Λιβύη, οι εσωτερικές διενέξεις των μοναρχιών του Κόλπου αλλά και οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ, τον Σέιχ Τανούν μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν. Η συζήτησή τους είχε επίκεντρο την οικονομική συνεργασία. Τα δύο κράτη, τα οποία υποστήριξαν τα αντίπαλα μέρη στη σύρραξη στη Λιβύη, ανταγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή.

Άγκυρα και Αμπού Ντάμπι τάσσονται εδώ και χρόνια στο πλευρό ιδεολογικά και πολιτικά αντιπάλων πλευρών — η Τουρκία να υποστηρίζει ισλαμιστικά κινήματα όπως οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που είχαν ενεργή συμμετοχή στη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και τις εξεγέρσεις εναντίον αυταρχικών καθεστώτων στα αραβικά κράτη. Πλούσιες αραβικές μοναρχίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι εξεγέρσεις να εξαπλωθούν στη δική τους επικράτεια.

Το 2020, η Τουρκία κατηγόρησε τα ΗΑΕ πως προκαλούν χάος στη Μέση Ανατολή με τις επεμβάσεις τους στη Λιβύη και στην Υεμένη· τα ΗΑΕ και άλλες χώρες από την πλευρά τους επέκριναν τις τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονιστικό αντίο στην 6χρονη Χιντ από τη Γάζα – Το πορτρέτο της που «σκέπασε» την παραλία στη Βαρκελώνη
«Τα παιδιά της Γάζας δεν ζητούν συμπόνια. Ζητούν το δικαίωμά τους να ζήσουν, να κοιμούνται χωρίς φόβο, να παίζουν χωρίς βόμβες, να μεγαλώσουν, απλά να μεγαλώσουν»
Χιντ Ρατζάμπ
Μελάνια Τραμπ: Παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της «Melania» με αστρονομική χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων από την Amazon
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Amazon έχει επενδύσει έως και σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια στο σχέδιο, με το 70% και πλέον των οποίων να πηγαίνει στη Μελάνια Τραμπ
Η Μελάνια Τραμπ
Ο Μερτς δεν θέλει «προς το παρόν» να συναντηθεί με τον Πούτιν και εξηγεί γιατί
«Εάν η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο, το τίμημα που πρέπει να πληρώσει, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού κόστους, θα αυξάνεται εβδομάδα με την εβδομάδα και μήνα με τον μήνα»
Ο Φρίντριχ Μερτς
Απίστευτος Τραμπ: Κλείνω τα μάτια στα υπουργικά συμβούλια όχι γιατί κοιμάμαι, αλλά επειδή βαριέμαι
Τα ερωτηματικά για την υγεία του πάντως επιμένουν και πολλαπλασιάζονται, όπως οι μελανιές που παρατηρήθηκαν πολλές φορές στο δεξί του χέρι και τουλάχιστον μία φορά στο αριστερό
Ντόναλντ Τραμπ