Σάββατο, 15 Ιουν.
30oC Αθήνα

Ερντογάν: Θα αποφασίζει και θα διατάζει μόνος του την κήρυξη επιστράτευσης στην Τουρκία

Ερντογάν: Θα αποφασίζει και θα διατάζει μόνος του την κήρυξη επιστράτευσης στην Τουρκία

Το ότι το καθεστώς στην Τουρκία είναι «προεδροκεντρικό» είχε γίνει ήδη σαφές μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει να το υπενθυμίζει διαρκώς, όπως για παράδειγμα αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αρμοδιότητα για την κήρυξη επιστράτευσης.

Ο νόμος που ίσχυε από το 1990 όριζε πως αρμόδιο για την κήρυξη επιστράτευσης είναι το υπουργικό συμβούλιο, όμως ο Ερντογάν με διάταγμα που υπέγραψε τα μεσάνυχτα της Τρίτης (22/5/2024) γίνεται ο μόνος που θα αποφασίζει πλέον άμεσα για την κήρυξη επιστράτευσης σε περίπτωση εξέγερσης και «ισχυρής ή ενεργής στάσης».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης, με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν ο πρόεδρος της χώρας θα αποφασίζει για γενική ή μερική κήρυξη επιστράτευσης σε περίπτωση πολέμου ή «σε περίπτωση εξέγερσης, ή ισχυρής ή ενεργής στάσης κατά της πατρίδας ή της Δημοκρατίας ή εμφάνισης συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της χώρας και του έθνους στο εσωτερικό ή/και το εξωτερικό».

Η διαδικασία θα είναι η εξής: η απόφαση του προέδρου για την κήρυξη επιστράτευσης δημοσιεύεται αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προσδιορίζοντας την ημερομηνία και την ώρα έναρξης ισχύος της, και υποβάλλεται στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για έγκριση την ίδια ημέρα. Εάν η Εθνοσυνέλευση δεν συνεδριάζει, συγκαλείται αμέσως σε συνεδρίαση.

Ενδιαφέρον έχει και άλλο ένα σημείο του διατάγματος, που μετά την υπογραφή Ερντογάν έχει την ισχύ νόμου: πλέον εντάσσονται στην εφεδρεία προς επίταξη και όσοι απολύθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τη δημόσια διοίκηση ή την εργασία τους με νόμους ή διατάγματα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι επίστρατοι θεωρούνται και όσοι απολύθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Παράλληλα, οι συμβολαιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το υπουργείο Άμυνας και τη γενική γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με τις πληροφορίες και τις μεταβολές για όλα τα οχήματα που διαθέτουν εξοπλισμό για κίνηση εκτός δρόμου, ώστε με την κήρυξη της επιστράτευσης οι ιδιοκτήτες τους υποχρεωτικά να τα παραδίδουν εντός έξι ωρών.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις