Κόσμος

Ευρωεκλογές 2014: Ισπανία: Μεγάλη ήττα των μεγάλων κομμάτων δείχνουν τα αποτελέσματα

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ισπανίας, το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό (PSOE), καταγράφουν εντυπωσιακή πτώση των ποσοστών τους στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Από τις 54 έδρες που έχει η Ισπανία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το PP καταλαμβάνει τις 16 ενώ μέχρι σήμερα είχε 24. Το PSOE εκλέγει 14 ευρωβουλευτές ενώ στην απερχόμενη ευρωβουλή είχε 23.

Τα παραδοσιακά κόμματα υποχώρησαν προς όφελος των μικρότερων σχηματισμών, κυρίως της αριστεράς, όπως του Podemos, που γεννήθηκε από το κίνημα των “Αγανακτισμένων” και μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγοντας πέντε ευρωβουλευτές.

Έξι ευρωβουλευτές εκλέγουν οι οικολόγοι-κομμουνιστές της Izquierda Plural (Πλουραλιστική Αριστερά), από δύο που είχαν μέχρι σήμερα και το μικρό, κεντρώο UPyD κερδίζει τέσσερις έδρες, από μία που είχε.

Στην Καταλονία, οι αυτονομιστές του αριστερού κόμματος ERC προηγούνται έναντι του εθνικιστικού συνασπισμού CiU του προέδρου της επαρχίας Αρτούρ Μας. Το ERC συγκεντρώνει ποσοστό 23,67% έναντι 21,86% του CiU, πέντε μήνες πριν από το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας που θέλει να οργανώσει ο Μας στις 9 Νοεμβρίου.

Η συμμετοχή των Ισπανών ήταν αυξημένη σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2009 και έφτασε στο 45,7%, ενώ στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν στο 44,89%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευρωεκλογές 2014: Αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις μεγάλες χώρες

Ευρωεκλογές 2014: Γερμανία: Προβάδισμα 36% η Μέρκελ – 6,5% οι ευρωσκεπτικιστές

Ευρωεκλογές 2014: Προβάδισμα του GERB της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, δίνουν τα exit polls

Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation για τη νίκη της ΛεΠεν στη Γαλλία

Ευρωεκλογές 2014: Άλμα 7 μονάδων της ακροδεξιάς στην Αυστρία

Ευρωεκλογές 2014: Γιατί προβληματίζονται οι ηγέτες της Ευρώπης

Ευρωεκλογές 2014: Ιταλία: Ξεπέρασε το 16% η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Ευρωεκλογές 2014: Τα επίσημα αποτελέσματα για την Κύπρο

Ευρωεκλογές 2014: Μάχη με την αποχή δίνουν τα κόμματα! «Ανύπαρκτοι» οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι (ΦΩΤΟ)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα «βόμβα» από τον αδελφό της Νταϊάνα: «Προκλητική η ανακοίνωση του Παλατιού, προσπαθούν να πουν ότι λέω ψέματα»
«Ήταν απίστευτα προκλητικό και πραγματικά χτύπημα κάτω από τη ζώνη, γιατί ουσιαστικά προσπαθούσε να πει ότι είχα πει ψέματα, χωρίς ο βασιλιάς να μπορεί να διαψεύσει όσα είχα πει»
Νταιάνα
Ο Τραμπ στέλνει στρατό στη Γροιλανδία μετά τη συμφωνία με τη Δανία – «Δεν παραχωρούμε την κυριαρχία μας» απαντά η Κοπεγχάγη
«Αναμένεται άμεσα η στρατιωτική παρουσία στο νησί, απαγορεύοντας παράλληλα στους αντιπάλους των ΗΠΑ να κατασκευάσουν τις δικές τους βάσεις» τονίζει ο Τραμπ
Γροιλανδία