Κόσμος

Ευρωπαϊκές χώρες βάζουν σε «καραντίνα» τη Βρετανία – Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΕ

Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη αποφασίσει τη διακοπή των ταξιδιών από Βρετανία. Ο λόγος είναι να περιοριστεί η μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους του Covid19 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι στις 12.00 έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία για να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Ήδη, πάντως μια σειρά χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βουλγαρία) έχουν ανακοινώσει ότι οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι νεοτέρας. Την ίδια ΄στιγμή η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν επεκτείνει τον χρόνο καραντίνας, ζήτημα που θα επανεξεταστεί, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε 48χρονη διακοπή των αφίξεων από Βρετανία, μέχρι να υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απόφαση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών – μελών. Εκεί συζητήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τα μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες – μέλη, όπως η απαγόρευση πτήσεων, η εισαγωγή τεστ PCR ως προϋπόθεση εισόδου και η καραντίνα.

Είχε προηγηθεί επικοινωνία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, μεταξύ του Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, η γερμανική προεδρία έχει συγκαλέσει εκτάκτως για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας (20.12.2020), την επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, IPCR, προκειμένου να συζητηθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός στη νέα μετάλλαξη.

Πάντως, στη Γερμανία, που έχει αποφασίσει διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με τη Βρετανία από απόψε τα μεσάνυχτα, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, διευκρίνισε ότι το νέο στέλεχος Covid19 δεν έχει ανιχνευτεί στη χώρα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Ρώσοι κροίσοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 11% μέσα σ’ ένα χρόνο παρά τον πόλεμο και τις κυρώσεις
Το Forbes κατατάσσει τον Αλεξέι Μορντάσοφ, γενικό διευθυντή της επενδυτικής εταιρείας Seergroup, ως τον πλουσιότερο δισεκατομμυριούχο της Ρωσίας, με περιουσία 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων
iStock
Οι ΗΠΑ πιέζουν για συμφωνία με το Ιράν, ενώ συνεχίζεται η κρίση στα Στενά του Ορμούζ – Εκεχειρία θα ζητήσει ο Λίβανος
Ο Λίβανος ετοιμάζεται να ζητήσει την παράτασή της εκεχειρίας, που εκπνέει την Κυριακή, στις συνομιλίες που προγραμματίζεται να διεξαχθούν σήμερα στην Ουάσιγκτον με το Ισραήλ.
People stand amidst the rubble of a building of the Sharif University of Technology, which was damaged in a strike, amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, in Tehran, Iran, April 7, 2026. Majid Asgaripour