Κόσμος

Ευρωπαϊκή Ένωση: Να ενισχυθεί η προστασία των δημοσιογράφων από επιθέσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σήμερα μια σειρά συστάσεων προκειμένου να βελτιώσει την προστασία των δημοσιογράφων στη διάρκεια διαδηλώσεων κυρίως αλλά και διαδικτυακά, ανησυχώντας για την αύξηση των επιθέσεων εναντίον μέσων ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα ζητάμε από τα κράτη μέλη να δράσουν αποφασιστικά προκειμένου να καταστήσουν την ΕΕ έναν πιο ασφαλή τόπο για τους δημοσιογράφους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία το 2017 της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία και το 2018 του Σλοβάκου Γιαν Κούτσιακ.

Είπε πως «περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης» ήταν θύματα επιθέσεων στην ΕΕ το 2020: σωματικών επιθέσεων, προσβολών, διαδικτυακής παρενόχλησης, καταστροφής εξοπλισμού.

Τα κράτη μέλη καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία γυναικών δημοσιογράφων, το «73% των οποίων δήλωσαν ότι είχαν εμπειρία διαδικτυακής βίας στην εργασία τους», υπενθυμίζει η Βέρα Γιούροβα.

Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα απαράδεκτη τη λεκτική βία ή μέσω τουίτ πολιτικών ηγετών».

Μια αναφορά κυρίως στον Σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, που δεν διστάζει να προσβάλλει τους δημοσιογράφους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον είχε ανακαλέσει στην τάξη για την ελευθερία του Τύπου με την ευκαιρία της έναρξης της σλοβενικής προεδρίας τον Ιούλιο.

«Όμως δεν πρόκειται μόνο για τη Σλοβενία», διευκρίνισε η Βέρα Γιούροβα. «Παρατηρούμε μια πολύ επιθετική ρητορική [και] σε άλλες χώρες»

Σε ό,τι αφορά μη υποχρεωτικά νομικά μέτρα για τα κράτη-μέλη, παραδέχθηκε πως υπάρχει κίνδυνος «αυτή η σύσταση να ληφθεί πιο σοβαρά στις χώρες όπου παρατηρούνται τα λιγότερα προβλήματα».

Στην ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου στην ΕΕ που παρουσίασε τον Ιούλιο, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία για τις πολιτικές πιέσεις και απειλές για την ανεξαρτησία μέσων ενημέρωσης στην Τσεχία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.

Οι 27 καλούνται επίσης να βελτιώσουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων που καλύπτουν διαδηλώσεις. Σχεδόν ένα επεισόδιο στα τρία με στόχο δημοσιογράφους σημειώνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, δήλωσε η Τσέχα Επίτροπος.

Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να «παρέχουν τακτική εκπαίδευση στις υπηρεσίες καταστολής» και τάσσεται υπέρ «της επεξεργασίας αποτελεσματικών και κατάλληλων μεθόδων ταυτοποίησης των δημοσιογράφων» κατά τις διαδηλώσεις αυτές.

Η Επιτροπή απαιτεί επίσης από τους 27 να υποστηρίξουν τη σύσταση υπηρεσιών που προτείνουν νομική, ψυχολογική βοήθεια και λύσεις διαμονής σε απειλούμενους δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει, εξάλλου, έναν νόμο για την προστασία της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης, καθώς και ένα κείμενο για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές δικαστικές διώξεις.

Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα χαρακτήρισαν τις συστάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» και κάλεσαν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να τις θέσουν σε εφαρμογή «ώστε να μην μείνουν νεκρό γράμμα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ καταγγέλλει «ξεδιάντροπο ψέμα» για την κήρυξη λιμού στη Γάζα από τον ΟΗΕ – Αμφισβητούν την έκθεση οι ΗΠΑ
Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι η Γάζα πλήττεται από λιμό – Tο Ισραήλ απορρίπτει τα συμπεράσματα αυτά ως «ξεδιάντροπο ψέμα» και κατηγορεί τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε
Παιδιά στη Γάζα κρατώντας κατσαρόλες 1
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 1
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 6
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των αδερφών Μενέντεζ - Θα παραμείνουν φυλακή για τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ δεν θα αποφυλακιστούν υπό όρους – Οι αρχές της Καλιφόρνιας απέρριψαν το αίτημά τους, κρίνοντας ότι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο
τα αδέλφια Μενέντεζ 1
Ο Τραμπ αντιδρά με τον ρωσικό βομβαρδισμό αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία – «Δεν είμαι ευτυχής για οτιδήποτε αφορά τον πόλεμο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ρωσική επίθεση εναντίον αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται τη συνέχιση αυτής της αιματηρής σύγκρουσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1