Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Finito! Παραιτείται ο Ρέντσι απόψε το βράδυ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Δόθηκε η «τεχνική ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Ρέντσι για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 από τη Γερουσία
– Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα παραιτηθεί απόψε στις 20:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος)
– Ποιές είναι οι δύο επιλογές που θα παρουσιάσει ο… οσονούπω πρώην Ιταλός πρωθυπουργός
– Βαθιά διχασμένη η κεντροαριστερά μετά το “στραπάτσο” του δημοψηφίσματος
– Το ενδεχόμενο διάσπασης και αυτό των εκλογών

H ιταλική γερουσία φέρεται να έχει δώσει «τεχνική ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση Ρέντσι για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017. Η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε τελικά, ούτως ώστε να μπορέσει ο Ματτέο Ρέντσι να παραιτηθεί απόψε το βράδυ.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η παραίτηση ίσως… καθυστερούσε μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι θα παραιτηθεί απόψε στις 20:00, ώρα Ελλάδος.

Το tweet του αναφέρει: “Ο νόμος για τον προϋπολογισμό πέρασε. Στις 19:00 η επίσημη παραίτηση. Σας ευχαριστώ και ζήτω η Ιταλία“.

Δείτε το

 

Τα… κολλήματα και το ενδεχόμενο εκλογών

Αύριο στις καθολικές χώρες είναι αργία με θρησκευτική γιορτή αφιερωμένη στην Παρθένο κι έτσι είναι πιθανόν να μην γίνουν διαβουλεύσεις στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Μέσα στις επόμενες ώρες, ωστόσο, ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματταρέλλα, θα πρέπει να αποφασίσει πως εννοεί να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί, σχετικά με το εάν ο εκλογικός νόμος της βουλής είναι συνταγματικός στις 24 Ιανουαρίου.

Κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορούν να γίνουν πρόωρες εκλογές πριν τον Μάρτιο. Στενοί συνεργάτες του Ιταλού προέδρου έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι δεν μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές πριν να εκφράσουν την βούλησή τους οι ανώτατοι δικαστές και προσαρμοσθεί, κατά συνέπεια, το κοινοβούλιο.

Βαθιά διχασμένη η κεντροαριστερά

Σύμφωνα με τους σχολιαστές, πάντως, ο Ρέντσι πρόκειται να αναφερθεί σε δυο εναλλακτικές:

– Να συσταθεί κυβέρνηση με ευρεία πολιτική στήριξη (άρα και με την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) η οποία να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο

– Να γίνουν εκλογές όσο γίνεται πιο γρήγορα

Θέλει να αποφύγει δηλαδή μια επικίνδυνη φθορά, η οποία ξεκίνησε ήδη με την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος την περασμένη Κυριακή.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διεύθυνση του «Δημοκρατικού Κόμματος», που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα.

Η κεντροαριστερά είναι βαθιά διχασμένη και η εσωκομματική μειοψηφία των «δημοκρατικών» κέρδισε ουσιαστικά το δημοψήφισμα. Θα καταφέρει άραγε το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, να αποφύγει την ανοικτή σύγκρουση και τυχόν διάσπαση πριν από τις εκλογές;

Πηγή: dw.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε