Κόσμος

Φιντάν: «Καλούμε Ρωσία και Ουκρανία να έρθουν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό και να κηρύξουν εκεχειρία»

Ήδη Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έχουν κάνει παρόμοια έκκληση στη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας

Την Ουκρανία και την Ρωσία κάλεσε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να συναντηθούν στην Τουρκία «το συντομότερο δυνατό» προκειμένου να «κηρύξουν κατάπαυση του πυρός».

«Καλούμε τα μέρη (δηλαδή Ρωσία και Ουκρανία) να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό και να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενδέχεται να βρεθεί ένας «συμβιβασμός» μέσα «στις επόμενες ημέρες», παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών.

«Πιστεύω ότι τα μέρη θα καταλήξουν σε συμβιβασμό τις επόμενες ημέρες. Όπως γνωρίζετε, οι Ουκρανοί θέλουν πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες, και οι Ρώσοι θέλουν πρώτα συνομιλίες και μετά κατάπαυση του πυρός, επομένως η κατάσταση βρίσκεται σε αδιέξοδο», τόνισε, λέγοντας: «Αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί».

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί κάλεσαν τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από την πλευρά του, απάντησε θετικά στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσφέρθηκε να τον συναντήσει «την Πέμπτη 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη».

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε τη διεξαγωγή απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου 2025 στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες (11.05.2025) ότι θα «περιμένει» τον Ρώσο ομόλογό εκείνη την ημέρα στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες, αφού λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον προέτρεψε να συμφωνήσει αμέσως στην πρόταση της Μόσχας για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Παρά την πιθανότητα μιας τέτοιας συνάντησης, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις με drones στην Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγόρησε την Μόσχα «αγνοεί εντελώς» την κατάπαυση πυρός 30 ημερών που πρότειναν η Ουκρανία και ευρωπαϊκές δυνάμεις και που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτό είναι το σχέδιο Τραμπ για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία – Τι κερδίζουν και τι χάνουν Κίεβο και Μόσχα
Το σχέδιο περιλαμβάνει εδαφικά και στρατιωτικά ζητήματα καθώς και οικονομικά μέτρα που έχουν στόχο την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας και στην αποκατάσταση της Ρωσίας σε διεθνές επίπεδο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ
Αδιανόητη πρόκληση από Ζαχάροβα: Η Ρωσία θα απαντήσει στην Ελλάδα για την κοινή παραγωγή drones με την Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καταγγέλλει «εχθρικές ενέργειες» της Αθήνας και προαναγγέλλει αντίδραση στη συμφωνία Μητσοτάκη–Ζελένσκι για κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων συστημάτων στη θάλασσα
Η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα 50
Ουκρανία: Το σχέδιο του Τραμπ απορρίφθηκε ως «εντελώς παράλογο» από αξιωματούχους στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι έτοιμος για διαπραγματεύσεις
Το Κίεβο επιβεβαιώνει ότι έλαβε το σχέδιο που προβλέπει μεγάλες εδαφικές και στρατιωτικές παραχωρήσεις — μια πρόταση που πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν «παράλογη» και «προκλητική»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
ΗΠΑ: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δηλώνει «έτοιμος» να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ
Παραμονή της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί το βιοτικό επίπεδο των Νεοϋορκέζων
Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι