Κόσμος

Φλόριντα: Αστυνομικός ήταν παρών αλλά… κρύφτηκε!

Δεν το χωράει ανθρώπου νους. Πως ένας άνθρωπος που είναι εκπαιδευμένος να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις, δεν προσπάθησε καν για να σώσει 17 ζωές. Κι όμως, συνέβη στη Φλόριντα. Στο μακελειό του σχολείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας.

Όταν στις 14 Φεβρουαρίου ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ εκτέλεσε εν ψυχρώ 14 μαθητές και τρεις καθηγητές, ο Σκοτ Πίτερσον ήταν παρών στο σχολείο. Αλλά αντί, ως βοηθός σερίφη, να υπερασπιστεί τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου, προτίμησε να κρυφτεί για να σώσει μια και μοναδική ζωή: τη δική του.

Ήταν οπλισμένος. Ήταν εκπαιδευμένος. Προτίμησε, όμως, να μείνει κρυμμένος. Κι ας ήταν στο κτίριο όπου ο 19χρονος εκτέλεσε τα περισσότερα από τα θύματά του! Έξι λεπτά κράτησε η επίθεση του Κρουζ. Τα 5:30, ο Πίτερσον κρυβόταν.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα, τα αποκάλυψε ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ της Φλόριντας, Σκοτ Ίσραελ. Ο οποίος είχε αποφασίσει να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Πίτερσον. Αλλά τον… πρόλαβε και υπέβαλε την παραίτησή του.

Έμεινε έξω ενώ από το σχολείο ακούγονταν πυροβολισμοί

Τη μοιραία μέρα, ο Σκοτ Πίτερσον είχε υπηρεσία στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας. Όταν ο Νίκολας Κρουζ μπήκε στο κτίριο και άνοιξε πυρ, ο Πίτερσον προτίμησε να μείνει… έξω.

Άλλοι δυο βοηθοί του σερίφη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή δεν αντέδρασαν ουσιαστικά σε πολλές καταγγελίες και παράπονα εναντίον του Κρουζ τα τελευταία 10 χρόνια

Οι ενέργειες του Πίτερσον καταγράφηκαν σε βίντεο. «Αυτό που είδα ήταν ένας βοηθός σερίφη να φτάνει στη δυτική πλευρά του κτιρίου 12, να παίρνει θέση εκεί. Δεν μπήκε ποτέ μέσα», είπε ο Ίσραελ.

Το κτίριο 12 είναι εκείνο όπου, σύμφωνα με τις αρχές, ο δράστης του μακελειού σκότωσε τα περισσότερα θύματα. Σύμφωνα με τον Ίσραελ, το περιστατικό διήρκησε έξι λεπτά. Ο Πίτερσον έφτασε στο κτίριο, 90 δευτερόλεπτα αφού ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Και έμεινε έξω από αυτό για τέσσερα λεπτά!

Όταν ρωτήθηκε τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο βοηθός σερίφη, ο Ίσραελ απάντησε: «Να πάει μέσα, να αντιμετωπίσει τον δολοφόνο, να σκοτώσει τον δολοφόνο».

peterson
Ο σερίφης Ίσραελ

Σύμφωνα με τον σερίφη, εκτός από το να ειδοποιήσει την αστυνομία από τον ασύρματό του, ο Πίτερσον δεν έκανε τίποτα άλλο για να σώσει 14 παιδιά και τρεις ενήλικες από τη σφαγή.

Καμία εξήγηση

Ο Πίτερσον δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μπήκε στο κτίριο. O σερίφης έχει αποφασίσει να μη δώσει (για την ώρα, ίσως και ποτέ) το video που αποκαλύπτει τη στάση του βοηθού του.

«Εξαρτάται από την κατηγορούσα αρχή και την υπόθεση που θα στοιχειοθετηθεί εναντίον του 19χρονου Κρουζ», τόνισε.

Τους αποπροσανατόλισαν οι κάμερες ασφαλείας

Ο δράστης του μακελειού κατάφερε να βγει από το σχολείο μαζί με τους μαθητές που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα πυρά του.

Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σχολείο πίστεψαν ότι ο δράστης ήταν ακόμη μέσα στο κτίριο, βασιζόμενοι στο βίντεο που είχε καταγράψει μια κάμερα ασφαλείας το οποίο πίστεψαν ότι τους δείχνει εικόνες σε απευθείας μετάδοση. Στην πραγματικότητα οι εικόνες που παρακολουθούσαν είχαν καταγραφεί 20 λεπτά νωρίτερα.

Ωστόσο, ο Τόνι Πουστίτσι διοικητής της αστυνομίας της πόλης Κόραλ Σπρινγκς, γειτονικής του Πάρκλαντ, τόνισε ότι το λάθος οφείλεται «στον ανθρώπινο παράγοντα», όμως δεν έθεσε σε κίνδυνο ζωές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κρουζ περιδιάβαινε σε ένα εμπορικό κέντρο για περισσότερο από μία ώρα μετά το μακελειό και πήγε σε δύο μαγαζιά fast foofd πριν τον εντοπίσουν οι αρχές και τον συλλάβουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βέβαιος ο Τραμπ πως το Ισραήλ δεν θα προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη – «Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες»
Η Κνέσετ ψήφισε υπέρ της συζήτησης δύο νομοσχεδίων που επεκτείνουν την ισραηλινή κυριαρχία στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατελήφθη στον πόλεμο του 1967
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιο ειρήνης για την Γάζα
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να συναντηθεί με τον Πούτιν παρότι ακύρωσε το ραντεβού της Βουδαπέστης
Αλλά και ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είπε από την πλευρά του ότι «ο διάλογος είναι πάντα προτιμότερος από την αντιπαράθεση, τις διαμάχες, πολλώ δε μάλλον από τον πόλεμο»
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία από την κακοκαιρία «Benjamin» - Ένας Γερμανός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στην Κορσική
Το θύμα κολυμπούσε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, όταν παρασύρθηκαν από την ξαφνική άνοδο της στάθμης του ποταμού, που «φούσκωσε» από τις καταιγίδες
Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη Γαλλία
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν να χειραγωγεί τον Τραμπ φαίνεται να έχει φτάσει στα όριά της
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών σηματοδοτούν μια στροφή στις σχέσεις μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, οι οποίες χαρακτηρίζονταν επί χρόνια από καχυποψία και πολιτικό υπολογισμό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
Δύο ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Λιθουανίας – Αποχώρησαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα
Τα ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας, προκαλώντας την άμεση επέμβαση μαχητικών του ΝΑΤΟ που απογειώθηκαν από την Πολωνία – Το Βίλνιους καταγγέλλει κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος
Ρώσοι στρατιώτες σκότωσαν 5 αμάχους στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας - Γυναίκα έχασε τον άντρα της και τους δύο γιους της
Η ίδια υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες ζητούσαν επίμονα από την οικογένειά της να τους δώσει πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις των δυνάμεων της Ουκρανίας και επειδή εκείνοι δεν μίλησαν τους πυροβόλησαν
στρατιώτες