Κόσμος

Φόρος τιμής στους «ήρωες» του Τσερνόμπιλ – Μεντβέντεφ-Γιανούκοβιτς στο σημείο της τραγωδίας

25 ολόκληρα χρόνια συμπληρώθηκαν από το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο. Και εκεί, ανεγέρθηκε μνημείο προς τιμήν εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους για να περιορίσουν τις συνέπειες.

Την αποκάλυψη του μνημείου έκαναν οι πρόεδροι της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που κατέθεσαν και στεφάνι κοντά στον αντιδραστήρα Νο 4 του σταθμού, ο οποίος εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986. Η θρησκευτική τελετή μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών.

Η τελετή για την 25η επέτειο της μεγαλύτερης τραγωδίας στην ιστορία της εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς γίνεται στη σκιά του δυστυχήματος της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, που «ξύπνησε» τον πυρηνικό εφιάλτη.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε νέους παγκόσμιους κανόνες για την πυρηνική ασφάλεια στους πυρηνικούς σταθμούς. «Στέλνω προτάσεις στους παγκόσμιους ηγέτες… με στόχο να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο προλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις καταστροφικές παγκόσμιες συνέπειες των δυστυχημάτων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ δίδαξε επίσης στα κράτη ότι πρέπει να λένε στους λαούς την αλήθεια για τα πυρηνικά δυστυχήματα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Μίκολα Αζάροφ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει περισσότερο την Ουκρανία να ξεπεράσει τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνόμπιλ, καθώς η χώρα του αφέθηκε για υπερβολικά πολύ καιρό να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικονομικές απώλειες της Ουκρανίας μετά την καταστροφή ανέρχονται συνολικά σε 180 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκρηξη είχε προκληθεί στη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας έπειτα από λάθη χειρισμού και εκτόξευσε ραδιενεργά στοιχεία έντασης ίσης με τουλάχιστον 200 βόμβες όπως αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα, με αποτέλεσμα να μολυνθεί ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Μόνο στην Ουκρανία 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καθεστώς θυμάτων του Τσερνόμπιλ και 255.000 είναι επισήμως αναγνωρισμένοι ότι συμμετείχαν στον καθαρισμό του χώρου μετά την έκρηξη.

Η Ουκρανία έχει ανάγκη κεφαλαίων για την κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου. Ο πυρηνικός σταθμός έκλεισε οριστικά το Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας, ο οποίος είχε καλυφθεί εσπευσμένα με μπετόν, εξακολουθεί να μην είναι επαρκώς απομονωμένος.

Στις 19 Απριλίου, η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε 550 εκατομμύρια ευρώ –από το σύνολο των 740 εκατομμυρίων που λείπουν– για να φτιαχτεί μια νέα σαρκοφάγος στο Τσερνόμπιλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι επιζώντες του Τσερνομπιλ μετράνε τις πληγές τους και θυμούνται…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο δείχνει την ιδιοκτήτρια του μπαρ να φεύγει με την ταμειακή αγκαλιά λίγο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά
Όπως αναφέρει Ιταλός δημοσιογράφος, υπάρχει ένα βίντεο και φέρεται να δείχνει την ιδιοκτήτρια του μπαρ Constellation, Τζέσικα Μορέτι, να τρέπεται σε φυγή λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε η φωτιά με τα έσοδα της ημέρας
Αποτελέσματα της πυρκαγιάς και της έκρηξης που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της γιορτής της Πρωτοχρονιάς στο μπαρ «Le Constellation» στο Crans-Montana
Το Ιράν προειδοποιεί διαδηλωτές ενώ «βλέπει» ξένους πράκτορες και μισθοφόρους πίσω από τις κινητοποιήσεις
Το Ιράν εκτέλεσε άνδρα που καταδικάστηκε για κατασκοπεία υπέρ της Μοσάντ ενώ η Αυστραλία καλεί τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της τεταμένης κατάστασης
Ιράν