Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Φόβοι για περισσότερους από 700 νεκρούς σε ναυάγιο δουλεμπορικού ανοιχτά της Λαμπεντούζα

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

– Το πλοιάριο όπου βρίσκονταν οι μετανάστες ναυάγησε ανοιχτά της Λαμπεντούζα
– 28 πρόσφυγες διασώθηκαν, φόβοι πως άλλοι 700 έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο
– Το ναυάγιο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου
– Οι μετανάστες μετακινήθηκαν μαζικά στη μια πλευρά του πλοιαρίου, αναποδογυρίζοντάς το
– Φοβήθηκαν γιατί τους πλησίαζε εμπορικό πλοίο
– Αν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τη χειρότερη ναυτική τραγωδία στη νότια Μεσόγειο
– Στην Σικελία θα μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι σοροί των μεταναστών

Υγρός τάφος για εκατοντάδες ψυχές έγινε για άλλη μια φορά η Μεσόγειος. Ακόμη ένα ναυάγιο στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, όπου κατευθύνονταν εκατοντάδες μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Η εφημερίδα Times of Malta αναφέρει πως υπάρχουν φόβοι ότι στο νέο ναυάγιο δουλεμπορικού έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 700 μετανάστες. Άνθρωποι που ήθελαν απλά να γλιτώσουν από τη φτώχεια ή τον πόλεμο και να ψάξουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Το δουλεμπορικό που τους μετέφερε ναυάγησε τα ανοικτά των λιβυκών ακτών, 180 χιλιόμετρα νότια της Λαμπεντούζα.Σύμφωνα με την εφημερίδα, 28 μετανάστες έχουν διασωθεί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των Times of Malta, περίπου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, οι μετανάστες κινήθηκαν μαζικά στη μια πλευρά του πλοιαρίου, ανατρέποντάς το με συνέπεια να βρεθούν στη θάλασσα. Φοβήθηκαν και μετακινήθηκαν γιατί είδαν πως πλησίαζε ένα εμπορικό πλοίο και φοβήθηκαν.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει το ιταλικό λιμενικό και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, είπε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Αν επιβεβαιωθεί, η τραγωδία αυτή θα είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη νότια Μεσόγειο και θα ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών μεταναστών από την αρχή του χρόνου σε 1.500.

«Προς το παρόν φοβόμαστε ότι πρόκειται για μια τραγωδία τεράστιων διαστάσεων», σχολίασε η Καρλότα Σάμι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24.

Στη Σικελία σοροί και διασωθέντες

Στην Κατάνη της Σικελίας πρόκειται να μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι σοροί του τραγικού ναυαγίου στα ανοικτά της Λιβύης. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από την ιταλική Ακτοφυλακή με τη συμμετοχή δυο πλοίων με σημαία Μάλτας, ενώ συνολικά 20 πλοία παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις.

Μέχρι αυτή την στιγμή η ιταλική Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν διασώσει 28 μετανάστες και έχουν περισυλλέξει 23 πτώματα. Οι διασωθέντες, στις πρώτες τους συνομιλίες με τους άνδρες της ιταλικής Ακτοφυλακής, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για περισσότερους από 700 νεκρούς.

Η τελευταία, σοβαρότερη τραγωδία των απελπισμένων της θάλασσας είχε σημειωθεί στις 2 Οκτωβρίου του 2013 στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, με 300 νεκρούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Times of Malta

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε