Κόσμος

Φράνκο: Σε κρατικό νεκροταφείο της Μαδρίτης το λείψανο του Ισπανού δικτάτορα

Γι' άλλη μια φορά θα εκταφεί και θα ενταφιαστεί το λείψανο του Ισπανού δικτάτορα, Φρανθίσκο Φράνκο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (15.3.2019) η ισπανική κυβέρνηση, το λείψανο του Φράνκο θα εκταφεί από το μαυσωλείο του στις 10 Ιουνίου και θα ενταφιαστεί εκ νέου σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης.

“Ο εκ νέου ενταφιασμός του λειψάνου του Φράνκο θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 10ης Ιουνίου, θα πάει στο πάνθεον του Μινγκορούμπιο – Ελ Πάρντο, που ανήκει στο Κράτος” και βρίσκεται μέσα σε κοιμητήριο βόρεια της Μαδρίτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο προς τους δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Φράνκο: Το χρονικό του πήγαιν’ – έλα…

Όταν ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2018, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ είχε ανακοινώσει πως θα αποσύρει το λείψανο του Φράνκο από το γιγάντιο μαυσωλείο της Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων), σε απόσταση 66 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης.

Η μεταφορά του λειψάνου του δικτάτορα, αν πραγματοποιηθεί στην ημερομηνία που ανακοινώθηκε, θα βάλει τέλος σε σχεδόν έναν χρόνο αντίστασης των απογόνων του δικτάτορα, νικητή του αιματηρού εμφυλίου πολέμου του 1936 – 1939, και της μονής των Βενεδικτίνων που συντηρεί το μαυσωλείο.

Η κυβέρνηση χρειάστηκε αρχικά να λάβει την υποστήριξη του Βατικανού και στη συνέχεια απέρριψε την πρόταση της οικογένειας να ταφεί το λείψανο του δικτάτορα στον οικογενειακό τάφο στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα, στην καρδιά της Μαδρίτης, δίπλα από τα ανάκτορα.

Η κυβέρνηση είχε εκφράσει φόβους ότι ο καθεδρικός ναός μπορεί να μεταμορφωνόταν σε τόπο προσκυνήματος νοσταλγών της δικτατορίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε «μαζεύει» τις συνέπειες της αποχώρησης αμερικανικών στρατευμάτων από τη Ρουμανία – «Αυτό συμβαίνει συνέχεια»
Ο Μαρκ Ρούτε υποβαθμίζει τη σημασία της αμερικανικής απόφασης, την ώρα που οι «υβριδικές επιθέσεις» που αποδίδονται στη Ρωσία πληθαίνουν στην Ανατολική Ευρώπη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε
Γαλλία: 5 τραυματίες από την επίθεση με αυτοκίνητο στο νησί Ολερόν – Οι αρχές εξετάζουν ψυχιατρικά κίνητρα
Ένας άνδρας παρέσυρε σκόπιμα πεζούς και ποδηλάτες στο νησί Ολερόν, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» τη στιγμή της σύλληψής του – Οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο ψυχικής διαταραχής
Το καμένο αυτοκίνητο του άνδρα που χτύπησε πεζούς στο νησί Ολέρον στη Γαλλία
Μεξικό: Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στη μέση του δρόμου η πρόεδρος Σέινμπαουμ – Συνελήφθη ο δράστης
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ έπεσε θύμα απρεπούς και σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ χαιρετούσε το πλήθος στο ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού
Το βίντεο που δείχνει έναν άνδρα να επιτίθεται σεξουαλικά στην πρόεδρο του Μεξικού, Κλαούντια Σέινμπαουμ
Ανανεώθηκε πριν 33 λεπτά