Κόσμος

Frontex: Η Ισπανία η νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες στην Ευρώπη

«Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τώρα η Ισπανία, που αναδεικνύεται σε μια νέα κύρια διαδρομή για τους μετανάστες στην Ευρώπη» λέει ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα WELT AM SONNTAG.

Τον Ιούνιο, είχανε περίπου 6.000 παράτυπους μετανάστες από την Αφρική στη Δυτική Μεσόγειο. «Εάν οι αριθμοί ανέβουν εκεί όπως γίνεται τελευταία, αυτό το μονοπάτι θα γίνει το πιο σημαντικό», προειδοποιεί ο Λετζερί. Περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν Μαροκινοί, οι άλλοι ήταν από τη Δυτική Αφρική. Όπως επισημαίνει η Frontex, οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική έχουν εναλλακτική διαδρομή, μέσω του Μαρόκου προς την Ευρώπη.

Ο Λετζερί υποστήριξε την ανάγκη προώθησης του σχεδίου για διεθνείς εγκαταστάσεις στέγασης στην Αφρική, ώστε κανείς να μην ελπίζει ότι θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μετά τη διάσωση του. «Εάν ο αυτοματισμός αυτός δεν υπάρχει πλέον, μπορούμε να καταπολεμήσουμε επιτυχώς το εγκληματικό επιχειρηματικό μοντέλο», δήλωσε ο Λετζερί.

Μείωση των αφίξεων

Συνολικά, λιγότεροι μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης σε όλη τη Μεσόγειο, όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη. Από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Ιουλίου, έφτασαν εφέτος περίπου 46.500 -παιδιά, γυναίκες και άνδρες- σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Γενεύη. Την ίδια περίοδο του 2017, υπολογίζεται ότι είχαν φθάσει περισσότεροι από 101.000 άνθρωποι, οι οποίοι κατάφεραν να περάσουν από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, ενώ από τις αρχές Ιανουαρίου έως τις αρχές Ιουλίου του 2016, υπήρχαν 232.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ αποδίδει τη μείωση των αφίξεων στις περιοριστικές πολιτικές προσφύγων και μετανάστευσης πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όπως το κλείσιμο της λεγόμενης διαδρομής των Βαλκανίων, το 2016. Σε αυτή τη διαδρομή, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονταν από περιοχές όπου επικρατεί κρίση της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, ταξίδεψαν μέσω της Ελλάδας σε κράτη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι στη διάσωση, λόγω των πολλών θανάτων στη Μεσόγειο. Η διάσωση των ανθρώπων έχει ύψιστη προτεραιότητα. Η UNHCR επέκρινε χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα, οι αρχές των οποίων εμποδίζουν ή καθιστούν αδύνατες τις επιχειρήσεις διάσωσης από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
8
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS